Българският генерален консул в Битоля Димитър Иванов подписа две споразумения за 2021 г. за проекти, финансирани от Република България по линия на официалната помощ за развитие и хуманитарна помощ, съобщиха от Министерството на външните работи.

Проектите са в сферата на образованието и за подпомагане развитието на капацитета за спасителни операции при бедствия, аварии и катастрофи. Тяхната обща стойност е 84 900 лв.

59 900 лв. са определени за Дружеството за "Македонско-Българско приятелство" от град Битоля. Парите са за подпомагане на деца от социално слаби и многодетни семейства от основните и средни училища на територията на консулския окръг, както и за подобряване на образователния процес в периода, в който се сблъскваме с пандемията от коронавирус.

С второто споразумение сдружението "Горска служба за спасяване" от град Битоля ще получи 25 000 лв. за повишаване степента на техническа обезпеченост за провеждане на операции по издирване и спасяване на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи.

Бенефициерите изразиха своята голяма благодарност към българската държава за оказаната помощ и подкрепа, информират от ведомството.

С 835 009 лв. подпомагаме проекти в РС. Македония, Молдова, Армения и Виетнам

С 835 009 лв. подпомагаме проекти в РС. Македония, Молдова, Армения и Виетнам

Социални, образователни и културни проекти

Споразуменията са изпълнение на приетото по-рано този месец от Министерския съвет на Република България решение за отпускане на 835 009 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Молдова, Армения и Виетнам.

Средствата са от бюджета на МВнР, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Проектите са избрани в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране на социално-икономическото развитие на страните партньори.

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Правнук на Димитър Миладинов изтъква помощта на България към РС. Македония

Над 100 000 души се прехранват благодарение на "българските паспорти", признава той