България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите, съобщиха от Министерския съвет.

Лидерите на четирите държави обсъдиха конкретни проекти за развитието на Балканите по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който се проведе в Букурещ.

Премиерите Бойко Борисов, Виорика Дънчила, Алексис Ципрас и президента Александър Вучич обсъдиха транспортните коридори, енергийната и дигиталната свързаност.

Работните групи на министрите на транспорта и съобщенията на четирите страни ще финализират проектите преди срещата от формата 16+1 през юли в София.

"Това, че срещите ни продължават да се провеждат, е една добра новина. Ние нямаме намерение да излизаме с декларации, ние искаме инфраструктура, пристанища, искаме да напреднем", каза премиерът Борисов, който през есента миналата година домакинства във Варна първия форум в този формат.

Гръцкият му колега Алексис Ципрас посочи, че целта на четиристранния съвет е да допринася за мира, стабилността и сигурността в региона. "Балканите имат потенциал и ние сме тук, за да използваме възможностите за развитие според нашите интереси, а не само според дневния ред на трети страни", каза Ципрас. Той съобщи, че страната му обмисля да се включи в инициативата 16+1.

Борисов: Политическият елит на Балканите мисли за мир и просперитет

Борисов: Политическият елит на Балканите мисли за мир и просперитет

Следващата среща на ПСЮИЕ е в Косово