Вече минаваме 1 млн. излекувани и ваксинирани души. С това се похвали премиерът в оставка Бойко Борисов на живо от страницата си във "Фейсбук".

Той посочи, че на фона на други държави, България се справяла отлично с овладяването на COVID-19.

Борисов благодари на по-големите страни членки за извънредните доставки на ваксини.

Костадин Ангелов: Осигурено е финансирането за здравната система

Костадин Ангелов: Осигурено е финансирането за здравната система

Работещите в системата на здравеопазването можело да бъдат спокойни

"Те се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани. Затова сега по покрайнините и границите ни със Северна Македония, Сърбия да направите ваксинационни центрове по същия начин, както страните членки, които винаги са били пример за нас, отстъпват към тези, които са по-малки и по-бедни, така и ние да можем да ваксинираме българските граждани там. Вече имаме стотици хиляди ваксини", коментира премиерът.

По 400 000 ваксини на седмица ще идват, отчете Борисов. Нека да сме коректни. Благодарим за разбирането. Това, че ние сме ги убедили да е така, е наша заслуга. Благодаря за разбирането, че сме имали нужда, след като оксфордската ваксина претърпя някои корекции, да имаме "Пфайзер", "Модерна", "Джонсън и Джонсън" по толкова количества, колкото българите имат нужда, отбеляза премиерът в оставка.

От своя страна здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов е доволен от темпа на ваксинация в страната. Вървим изключително добре като темп на ваксинация, увери той на живо от "Фейсбук" страницата на Борисов.

Борисов призова феновете да носят маски на стадионите

Борисов призова феновете да носят маски на стадионите

"Щом Меси и Роналдо са с маска, имитирайте тях"

Ясно се вижда кои области в страната вървят с изключително добри темпове напред. Това са Перник, Плевен, София-град, които имат над 2 500 ваксинирани лица на 100 000 души население. Вече се наблюдава изключително наваксване на темпа на ваксиниране във всички области в страната. Преди 2 дни имахме рекорд. За първи път имахме над 21 500 ваксинирани лица, изтъкна той.

Проф. Ангелов благодари на лидера на ГЕРБ за това, че България е успяла да получи най-голям процент ваксини от извънредните доставки.

"За второто тримесечие ще получим 5,5 милиона ваксини, които са договорени. В понеделник пристига най-голямата доставка до момента от ваксините на "Пфайзер". Това са 138 000 дози. Благодарение на темпа на ваксиниране постигаме изключително добри резултати, тъй като това е надбягване с вируса. За последното денонощие 10.7 % от тестовете са положителни", посочи министърът в оставка.

Борисов отговори, че това, че сме успели да осигурим 5,5 млн. ваксини не е заслуга само на България.

"Искам да благодаря на Европейската комисия, на големите държави-членки, които са лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани, каза още Ангелов.

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията