България ще подкрепя Македония в бъдещите й стъпки към членство в НАТО и ЕС.

Това стана ясно днес при подписването на междуправителствен Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между двете страни. Документът беше подписан от заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков и от македонския му колега Зоран Петров.

„За България европейската и евроатлантическа перспектива на Западните Балкани е от стратегическо значение и има пряко значение към сигурността на целия регион", заяви Любомир Кючуков, цитиран от БТА. Той изрази готовността на страната ни да продължи да съдейства за това със своя опит и присъствие в НАТО и в ЕС.

По думите му, меморандумът е важен факт в двустранните отношения и за цялостната перспектива на Западните Балкани за присъединяването им към НАТО и ЕС.

Македонският заместник-министър Зоран Петров отбеляза, че подписването на документа е продължение на досегашното добро сътрудничество между двете страни и е логично продължение на българската подкрепа за Македония по пътя й към членство в НАТО и в ЕС.

В меморандума двете страни декларират, че ще насърчават сътрудничеството си за успешната подготовка на Македония за присъединяването й към ЕС и НАТО.

София и Скопие ще обменят информация и опит, ще организират съвместни прояви - семинари, срещи, кръгли маси, обучения по въпросите на европейската и евроатлантическа интеграция, ще разработват съвместни инициативи и туининг проекти, ще обменят експерти в сектори от взаимен интерес.

България и Македония ще си сътрудничат и в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията.

Припомняме, Гърция обяви, че ако Република Македония настоява да запази сегашното си име, гръцката страна ще наложи вето на приемането й в НАТО. Между двете страни се водят преговори по проблема с името.