Последно:
Сагата с днешните дебати по искането на Атака за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година приключи след пет часа спорове и редакционни искания.

Предложението бе прието със 171 гласа за. 38 народни преставители, предимно от ДПС, бяха против, а 12 се въздържаха. За предложението гласуваха Атака, ГЕРБ и голяма част от социалистите.

Председателят на НС Михаил Миков взе думата след гласуването за изявление по отрицателния си вот. България ще има тежки проблеми с европейския си образ с приемането на това решение, констатира той.

Веднага след гласуването депутатите на Атака скочиха във възторг с викове "Атака, победа". При излизането си от пленарна зала лидерът на атакистите Волен Сидеров се обърна към журналистите в кулоарите и им каза "Колко сте жалки". Не стана ясно обаче какво провокира подобна обида, тъй като нито един репортер не беше влезнал в диалог със Сидеров.

Странно бе, че след гласуването в пленарна зала се забелязаха много конфузни физиономии от объркани и притеснени депутати.

 

Парламентът откри разискването по внесеното искане от Атака за удължаване на мораториума върху закупуването на земя от чужденци до 2020 година.

Атакистите най-после поставиха в дневния ред на НС предложението им парламентът да приеме проект за решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 01.01.2020 г.

„Това е въпрос номер едно през следващите месеци и следващите годините. Това е въпросът на въпросите", заяви Павел Шопов от Атака, който поиска дебатът за мораториума да се предава на живо по БНТ и БНР.

Предложението не мина от първия път, но след прегласуване бе прието. Българските граждани трябва да видят за какво става дума, настоя националистът.

Лидерът на Атака посочи, че земеделската земя у нас е 10 пъти по-евтина от средно европейската цена, на която се продава земя в други членки на ЕС. У нас средно 440 лева струва декар земеделска земя или 220 евро за декар.

Цената на българската земя е една от най-евтините в ЕС, изтъкна Сидеров. За пример той посочи как върви декарът в други държави от общността - 2 390 евро в Холандия, в Белгия 1705 евро за декар, 1250 евро за декар Гърция, в Ирландия тя е 2400 евро за декар. 37 милиона декара е обработваемата земя на страната ни или по пазарни цени тя е над 16 милиарда лева.

Да не разпродаваме на безценица последния неразграбен ценен български актив, призова лидерът на Атака.

По-късно, в хода на дебатите Волен Сидеров предложи да се забрани и офшорни компании да купуват земеделска земя.

Той не приема аргументите, че може да се каже на хората да не си продават земята. Този призив му напомнял на думите на Димитър Попов: „За бога братя, не купувайте".

Според националиста, хората са бедни и от немотията ще са принудени да си продадат земята на безценица.

Земята ни е раздробена, не е интересна за чужденците, успокои Греков
Още...

Волен Сидеров посочи, че ако проблемът може да се разреши с промени в Конституцията, то тогава депутатите трябва да променят Основния закон и да забранят продажбата на българска земя на чужденци.

Днес ние сме длъжни да вземем отговорно решение, смята лидерът на Атака като според него такова решение е да се удължи мораториумът. Гласувайте със сърцата си на българи, призова той и каза още: „Днес е решаващият ден. Разчитам на вас".

Преди него бяха представени становищата на правната и външната парламентарни комисии, които предлагат да не се приема предложението на Атака за удължаване на мораториума.

Въпросът за земята е част от националната сигурност, каза и Магдалена Ташева от Атака. Нищо няма да стане, ако удължим мораториума, категорична е тя.

Националистката „нападна" тези ,които са договорили предприсъединителната ни глава земеделие, продавайки земята ни.

Хубаво, че те вече са политически трупове, но се опитвали от време на време чрез други политически формации да „вампирясат" и да се върнат на политическата сцена.

Ташева коментира още, че вече се виждали табели с арабски надписи за продажба на земя.

Това не е поредната ратификацийка, поредното договорче, коментира и Десислав Чуколов. Той изтъкна, че въпросът е изключително важен. Водете се от съвестта си, настоя атакистът.

В изказването си Цвета Караянчева от ГЕРБ приложи подробна статистика за собствеността на земята у нас и за движението на цената й.

Тя заяви, че ще подкрепи искането за удължаване на мораториума, но така и не каза как ще гласува цялата парламентарна група на ГЕРБ.

Янаки Стоилов от БСП подчерта, че реално правителството не би могло да направи нещо по-значимо по отношение на мораториума в оставащото му време до края на годината.

Юридически неизпълнимо удължаване забраната за продажба на земя
Още...

Той припомни, че ако искаме промяна в договора ни за членство на ЕС, част, от който е този мораториум, то трябва да започнем преговори с всяка страна от ЕС поотделно, а страните, които евентуално са съгласни с нас да ратифицират това в парламентите си.

Дори да започне тази процедура, то тя ще продължи във времето, когато вече мораториумът ще е отпаднал.

Стоилов припомни, че условията на този мораториум не са договаряни от тройната коалиция, а преди нея - от кабинета на НДСВ, намеквайки, че това не е свършено добре, тъй като други страни членки са успели да включат към своито подобни забрани гъвкави възможности за тяхното удължаване.

Социалистът предложи вместо това да направим промени в закона за земята и собствеността, където да наложим някои ограничения за покупка на определен вид или по местоположение земя.

В сегашният си вид този мораториум не работи и по никакъв начин не спира един арабски шейх да дойде, да си регистрира фирма и да изкупи половин милион декара земя, категоричен бе и Антон Кутев по време на дебата.
Според него проблемът е друг и с подобно решение за удължаване на мораториума не се решава казуса, поставен от „Атака". Подходът трябва да бъде промяна в българското законодателство, така че да се затворят тези вратички в закона.

Удължаването на мораториума в този му вид е популизъм, настоя Кутев. Могат да се направят „петна" около ключови обекти, където да не се продава земя, да се въведат инвестиционни изисквания, да не се продават земи в близост до границата и други, предложи той.

Минчо Минчев от Коалиция за България поиска времето за изказване на парламентарните групи да бъде удължено поради важността на темата.

Той припомни, че дори в Турция още са живи легендите за "тучните български поля, гори и, разбира се, хубави жени". Според него днешният проблем със земеделската земя е доказателство за повърхностното ни отношение към българската земя като ресурс и фактор за осигуряване на бъдещето ни.

Той бе категоричен, че земя и национална сигурност се пазят по следния начин - ако чужденец иска да закупи парцел у нас, трябва да получи разрешение след проучване първо от МВР, а после и от Министерство на отбраната.

Да направим така, че децата ни утре да не ни замерят с камъни, призова Минчев, като обвини ГЕРБ, че са пропуснали шанса през 2010 година да удължат мораториума.

Към края на дебата се наложи да бъде дадена 30-минутна почивка, за да се доизчистят текстовете на проекторешението, след като Владимир Тошев от ГЕРБ предложи в него да се запише, че депутатите задължат МС да започне преговори с ЕС за удължаване на мораториума. От Атака обявиха, че приемат добавката на ГЕРБ.

По време на почивката БСП, Атака и ГЕРБ се събраха на консултации по текста на проекторешението в стаята на националистите.

Депутати с патерици идват за гласуването

Циркът с набирането на необходимия брой мнозинство за отлагане на дебатите не спря с второто гласуване, което също не успя да отложи дебатите.

Червеният депутат Иван Ибришимов, макар и куцайки и подпирайки се с патерици, се появи в пленарната зала, за да подкрепи БСП и ДПС.

Народните представители Делян Пеевски и Бойко Борисов обаче днес не са на работа, което дава и на двете „противникови страни" в конкретния случай ГЕРБ и Атака и ДПС - БСП по максимум 119 депутати в подкрепа на съответната теза.

По време на последната почивка лидерът на червените, който днес не беше в зала и не участваше в дебатите, също се появи в кулоарите. С широка усмивка той се запъти към стаята на БСП, като вероятно ще подкрепи позицията на партията си при поредното прегласуване, след като НС стартира отново работата си.