Седем партии влизат в парламента при предсрочни избори тази есен. Това показва проучване на "Маркет линкс", проведено сред 1024 пълнолетни граждани между 2 и 10 юли.

С 22,2% подкрепа ГЕРБ-СДС са първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват, а с минимална разлика след тях са "Продължаваме промяната" - 21,5%.

Социологът Добромир Живков отбеляза пред bTV, че тенденцията на спад на доверието в партиите от управляващата коалиция е започнала да се проявява от около февруари и е продължила включително и през април. През май по негови думи още е имало следи от нея.

"Имахме индикации за нестабилност и назряваща политическа криза. Резултатите, които виждаме сега и по-точно възстановяването на част от доверието в "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, по-скоро ни подсказа, че причините за този предишен спад се дължат по-скоро на икономическите страхове и на много сериозната ситуация, в която се намираме", обясни експертът.

"Алфа Рисърч": Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

"Алфа Рисърч": Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

Българите са разединени искат ли предсрочни избори, или не

Той посочи, че при избори тази есен може да се каже, че ГЕРБ или ПП ще спечелят.

Проучването показва, че "Има такъв народ" вече са със сериозен риск да останат под избирателната бариера и ще бъдат заместени от "Български възход" на Стефан Янев.

Живков отбеляза, че към момента декларираната избирателна активност е на по-ниски нива от отчетените преди трите избора през 2021 г. Според него това е риск.

По отношение на доверието в политическите фигури изследването показва известен спад при президента Румен Радев, който се регистрира от около два-три месеца насам.

Според социолозите това се дължи на факта, че той е влезъл в общия хор на сериозни критики към управлението.

Все още обаче държавният глава остава единствената политическа фигура, която има по-голямо доверие, отколкото недоверие - 48% доверие спрямо него срещу 32% недоверие.

След президента по най-високо доверие се нарежда Стефан Янев. 24% от анкетираните заявяват, че му се доверяват срещу 42% недоверие.

Премиерът в оставка Кирил Петков също възстановява леко доверието на избирателите, но все още недоверието остава по-голямо.

Осем партии с ГЕРБ начело влизат в парламента при избори днес

Осем партии с ГЕРБ начело влизат в парламента при избори днес

Стефан Янев с летящ старт, Възраждане изпреварва БСП

При лидера на ГЕРБ Бойко Борисов съотношението по този показател е 21% доверие срещу 66% недоверие, а при Корнелия Нинова - съответно 20% доверие и 65% недоверие. Христо Иванов пък е с 20% доверие срещу 57% недоверие.

Доверието към Костадин Костадинов е 17% срещу 85% недоверие, а към Мустафа Карадайъ - 13% доверие срещу 77% недоверие.

При Слави Трифонов се наблюдава най-драстичен спад на доверието - 9% доверие срещу 80% недоверие.

По отношение на отпадането на ветото за Северна Македония 36% от респондентите заявяват, че одобряват това решение на НС, докато 38% са против. 26% пък нямат мнение по въпроса.

Невъзможната коалиция за Томислав Дончев - ГЕРБ и ПП

Невъзможната коалиция за Томислав Дончев - ГЕРБ и ПП

Оставката и изборите може да са не само вход, но и изход от политическата криза