България е осигурила подкрепа към други страни членки на Европейския съюз по отношение на опазването на границите дори по-голяма от тази, която ние оказахме за България.
Това обяви изпълнителният директор на Агенция „Фронтекс" Илка Лайтинен пред родни журналисти след официална среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Лайтинен бе категоричен, че репутацията на българските гранични власти е много висока сред техните колеги от Европа. „Бих искал да подчертая специално приносът на българските колеги към осигуряването на сигурността на европейските граници", посочи той.
Според Лайтинен България далеч не е само получател на подкрепа, но е осигурила такава за други страни-членки на Европейския съюз.

Нашата страна и международната агенция за гранична охрана работят отлично заедно, даде да се разбере Лайтинен. „През миналия октомври ситуацията у вас бе тежка, но благодарение на действията на ръководството на МВР и координацията между „Фронтекс" и останалите държави, които помагаха, днес ситуацията под контрол", отчете той.

Сътрудничеството ни е на много високо ниво, похвали се и министър Йовчев, на когото Лайтинен не пропусна да благодари лично за волята и решимостта да се справи с проблемите.
От своя страна Цветлин Йовчев също изказа голяма благодарност към „Фронтекс" и посочи, че агенцията е изпратила 216 служители и 30 преводачи, които да бъдат в помощ на родната полиция.

Йовчев се обяви за увеличаване на правомощията на „Фронтекс" и за задълбочаване на сътрудничеството между агенцията и всички европейски държави. Въпреки успокоената обстановка, съвместните операции и сътрудничество ще продължат и през 2014 година, гарантираха Йовчев и Лайтинен.

Двамата очаквано получиха въпроси, свързани със ситуацията в Украйна и рискове от бежанска вълна и необходимостта от засилване на граничния контрол във връзка със затруднената ситуация и напрежението по земя и вода.

Според Лайтинен Украйна е активен партньор на „Фронтекс", а агенцията следи много внимателно ситуацията и на този етап не вижда причина за извънредни срещи и притеснения.
Не съществува пряка заплаха от бежанска вълна от Украйна, коментира на свой ред министър Йовчев в отговор на журналистически въпрос. Дори такава да се появи, страната ни ще бъде подготвена, гарантира той.
След края на брифинга Илка Лайтинен получи почетно отличие на МВР за доблест I степен като благодарност за помощта към страната ни.