Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори. Вчера бе ден за размисъл преди балотажа.

Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват.

По данни на "Галъп интернешънъл" към 19.00 часа в София са гласували 33,4% от имащите право на глас.

В Благоевград гласувалите към този час са 40,2%

В Пловдив са упражнили правото си на глас 22,7% от избирателите, а във Варна - 30,5%.

Според "Тренд" избирателната активност към този час са следните: София - 33,4%, Пловдив - 22,6%, Варна - 30,4%, Русе 25,8%, Плевен - 27,8%.

По данни на "Тренд" избирателната активност в София към 18.00 часа е 31,1% спрямо 33,4% на първия тур в този час.

В Пловдив пък са гласували 20,7% от избирателите, срещу 31% седмица по-рано. Във Варна избирателната активност е 28,5% в сравнение с 37% на първи тур.

В Русе активността е 24,3%, а в Плевен - 26%.

По данни на ЦИК избирателната активност към за цялата страна към 16:00 часа е следната - 26.40%. Най-ниска е в Русе - 15.77%, а най-висока в Роман над 77%, във Варна над 20%, в Пловдив - 17% и в София - 23.72%.

Активността в София съгласно данните от екзитпола на "Галъп" към 17:00 часа е 25,9%. Тя остава много ниска в Пловдив - 17,4%

Във Варна към този час са пред урните са отишли 24,0% от имащите право на глас, а в Благоевград - 33,9%

Още от първите часове избирателната активност започна по-слабо, което е характерно за втори тур на местните избори. Към 9 часа тя беше между 1.1 и 1.5%:

В трите най-големи града у нас към 9 ч. тя беше: София - 1,3%; Пловдив - 1,2%" Варна - 1,5%.

Към 11:00 часа бе отчетено леко увеличение на избирателната активност - в София - 5,2%, във Варна - 5,8%, в Пловдив - 3,9 процента. По-висока бе активността в Благоевград - 10,5%.

По данни на ЦИК избирателната активност в цялата страна към 11:00 бе 9,19%.

Говорителят на комисия Росица Матева заяви на първия брифинг на ЦИК от общо двата, че един печат се поставя върху бюлетините от машинното гласуване, за разлика от хартиените бюлетини, всяка една от тях трябва да има печат. Тя отново призова избирателите - да не дърпат отпечатъците от машините, а да изчакат звуковия сигнал..

На 29 октомври се проведоха местните избори в страната. На първи тур бяха избрани кметове само в осем областни града. В останалите 19 области ще се проведе балотаж. Включително в най-големите София, Пловдив и Варна.

За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първи тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, изборите отиват на втори тур - т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване.

В четири кметства пък ще има балотаж с трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове - това са кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

По данни на Централната избирателна комисия на втори тур ще се избират още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони, като последните са само в София, Варна и Пловдив.

По-рано тази седмица зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че на вота ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина.

анкета

След Кодгейт ще гласувате ли с машина

Виж резултати

Да, какъв гейт – глупост 16.5%

Да, това е активно мероприятие 40.4%

Не, искам си хартията 21.2%

Искам е-гласуване 9.3%

Не гласувам по принцип 12.6%

Право на глас имат общо 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за утрешния вот са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. В случючай че секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Арести заради изборни измами и в Сливенско

Арести заради изборни измами и в Сливенско

В цялата страна бяха подадени сигнали за нередности на вота от 29 октомври

Арести по сигнали за изборни измами в секционни комисии след първия тур миналата неделя бяха извършени на много мяста в страната. 

44,94% е била избирателната активност в страната на изборите в неделя. По данни на ЦИК правото си на глас са упражнили 2 713 000 избиратели от общо включени в избирателните списъци 6 038 622. За сравнение, на предишния местен вот от 2019 г. избирателната активност на първия тур е била по-висока - 49,76%.

В столицата избирателната активност e била 36,04%, като са гласували 380 658 души.

Около 40 000 са невалидните бюлетини за кмет

Около 40 000 са невалидните бюлетини за кмет

Първенец е София-град с 6075 недействителни гласа

Сериозен брой бяха недействителни бюлетини на първия тур на местните избори. Техният брой е 39 961. 

На първия тур ЦИК реши да се гласува с хартиени бюлетини.  Решението на комисията беше обжалвано пред ВАС.

преди 6 месеца в 00:26 ч.

Кметът на Смолян неясен до последния глас

Обрат в кметската битка за Смолян на втори тур, сочат данните при 50% обработени протоколи в ОИК.

Стефан Сабрутев от Движение "Нашият град" получава 49.56%, а кандидатът на ГЕРБ Николай Мелемов - 46.82%. Разликата между двамата към момента е само 158 гласа.

преди 6 месеца в 00:23 ч.

ГЕРБ загуби кметския стол в Раднево

Георги Петров е новият кмет на Раднево по първоначални данни от паралелното преброяване на изборните щабове, съобщи БНР. Според данните към момента той събира малко над 55% от вота.

Петров е издигнатият от местна коалиция Българска социалдемократическа партия (Земеделски народен съюз). Той водеше и на първия тур на местните избори, пред досегашния кмет Теньо Тенев от ГЕРБ, но с минимална разлика.

преди 6 месеца в 00:23 ч.

Страцимир Петков става кмет на Ловеч

Страцимир Петков е печели втория тур на изборите за кмет на община Ловеч при 100% обработени протоколи на секционните избирателни комисии, съобщи БТА, като се позовава на данни от Общинската избирателна комисия (ОИК).

Кандидатът на местната коалиция "Има такъв народ" ("Български възход") води на балотажа с 7425 или 51,76% пред Валентина Недялкова от ГЕРБ (СДС), която има подкрепа от 45,6%, като е получила 6541 гласа.

Последно обновление в 00:26 ч. на 06.11

преди 6 месеца в 23:46 ч.

Кюстендил избра нов кмет след 16 години управление на Петър Паунов

Кюстендил ще има нов кмет след 16 години управление на Петър Паунов, който опита да се пребори за пети мандат.

Огнян Атанасов от "Партия на Зелените" печели кметския пост в Кюстендил при 50% обработени протоколи, съобщи БНТ.

Той получава 67.96% от гласовете, докато досегашния градоначалник Петър Паунов, който тази година излезе като независим кандидат, подкрепен от Местна коалиция ГЕРБ, получава 30.36% подкрепа.

преди 6 месеца в 23:26 ч.

Корнелия Нинова отчита победа

"Изключително сме доволни от резултатите. До този момент имаме 71 кметове при 57 на предишните местни избори." Така обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова днешния ден и успехът на БСП на местните избори.

БСП е втора политическа сила по брой кметове, повишава гласовете си с 50 000 що се отнася до вота за общински съветници, заяви Нинова, като "столетницата" печели и няколко областни града - Русе, Силистра, Разград, Шумен.

"Моделът ГЕРБ" започва да се разгражда, това е само началото, амбициозна бе Нинова. И посочи - БСП е "напълно консолидирана".

преди 6 месеца в 23:12 ч.

Несебър остава със същия кмет

Николай Димитров печели балотажа в Несебър, съобщава БНТ.

По предварителни данни от протоколите, постъпили в ОИК, досегашният градоначалник получава 56,83% подкрепа срещу опонента си Иван Дашев от "Български съюз за директна демокрация" - 42,55%. Това означава, че Димитров получава четвърти мандат като кмет.

Данните са при обработени протоколи в 12 секции от общо 37.

преди 6 месеца в 23:11 ч.

Силистра заложи на досегашния си кмет

При 61% обработени протоколи независимият кандидат Александър Сабанов печели местните избори в Силистра. Той е подкрепен от БСП и ИТН и се кандидатира за трети мандат.

Александър Сабанов получава 56.23% от гласовете, а опонентът му Ивелин Иванов - 41.2%. 

преди 6 месеца в 23:08 ч.

Бойко Борисов в сглобки не участва, управлението на държавата е агония

С викове "Победа" пловдивчани посрещнаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе в компанията на Костадин Димитров, кандидата на ГЕРБ, спечелил вота в Града на тепетата, и депутата Делян Добрев. Бойко Борисов отчете още победи в Сливен, Севлиево. Имаме двойно повече от ПП/ДБ, доволен е Борисов.

Имаме нова сглобка на партиите, които подкрепят Путин, на първо място "Възраждане", на второ ПП/ДБ, каза той. На вота ПП играли срещу ГЕРБ. Или коалиция, или сглобки - "не", е посланието на Борисов. Повече лицемерие - "не", подчерта той. По думите му "ПП си веят знамена с коалиционните си "Възраждане" и БСП"

Това обаче не означавало край на властта, като нямало значение кой ще е премиерът, дори да се стигне до ротация. Трудно се управлява държавата в момента, това е една агония, притеснен е Борисов.

Снимка 640743

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 23:21 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 22:39 ч.

МВР докладва: Изборният процес приключи без инциденти

В деня на балотажа в СДВР и ОДМВР към 21 часа са получени общо 398 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Общо 221 удостоверения са издадени на 5 ноември от СДВР и ОДМВР. От 18 до 19.30 часа днес са издадени 9 удостоверения.

Обстановка в граничните зони е нормална. Създадена е организация за ритмично функциониране на граничните пунктове. На ГКПП за влизане в страната трафикът е с нормална интензивност съобразно спецификата на всеки един от тях, без струпване на колони от изчакващи МПС.

В следобедните часове  - от 13.30 до 17.30 часа на територията на страната не са възникнали произшествия от компетентността на органите за ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите. 

преди 6 месеца в 22:35 ч.

Разград си избра нов кмет

Добрин Добрев печели балотажа в Разград с подкрепа от 58,38 %. Това сочат резултатите от обработени в Общинската избирателна комисия протоколи на 18 от общо 71 секции, съобщи БНТ.

Към момента за Добрев са преброени 1181 гласа. Досегашният градоначалник Мирослав Грънчаров от ПП/ДБ получава 784 гласа, или - 38,75 %.

преди 6 месеца в 22:31 ч.

Оспорвана е битката за кметския стол и в Добрич

Досегашният градоначалник Йордан Йорданов, издигнат за кмет от Местна коалиция ДБГ, води с 2 на сто при 26% обработени протоколи, съобщи БНТ.

Към момента Йорданов получава 48.77% от гласовете, а издигнатият от ГЕРБ Красимир Николов - 46.62%.

Снимка 640454

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 22:32 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 22:31 ч.

Таня Христова печели втори мандат в Габрово

Втори мандат за досегашният кмет на Габрово Таня Христова. Това сочат първоначалните резултати при 28,57% обработени протоколи в ОИК, съобщава БНР.

Христова, която е кандидат на ГЕРБ, получава 68,06% от гласовете.

Нейният опонент - кандидатът на "Възраждане" Даниел Петров, пък към момента събира 26,99% подкрепа.

преди 6 месеца в 22:18 ч.

Членове на СИК в Чепеларе останаха на тъмно

След като вторият тур на местните избори приключи, в секциите започна броенето на бюлетините. Някои от секционните избирателни комисии вече излъчват на живо преброяването на бюлетините и попълването на протоколите.

Интересна е ситуацията в Община Чепеларе, където токът спря, съобщи бТВ. Наложи се членовете на СИК да светят с фенерче, за да бъде възможно броенето на бюлетини.

преди 6 месеца в 22:07 ч.

Ваня Григорова чака окончателните резултати

Въпреки проблемите през изборния ден, въпреки омаскаряването оставаме с надежда, смятаме, че тя е жива и свободата е на една ръка разстояние. Утрото е по-мъдро от вечерта. Tова заяви кандидатът за кмет на БСП за София Ваня Григорова на брифинг пред журналисти след предварителните екзит полове на местните избори, от които става ясно кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев печели София.

Председателят на БСП - София Иван Таков благодари отново на избирателите за оказаната подкрепа на балотажа. Таков е доволен от Григорова, която провела една достойна битка в сложна ситуация.

преди 6 месеца в 21:37 ч.

И Видин преизбра кмета си

Настоящият градоначалник на Видин печели балотажа. Това показват резултатите на "Галъп" на база 80% паралелно преброяване на гласовете.

Цветан Ценков (СДС, НДСВ, Новото време) получава 62.4% от гласовете. Кандидатът на ГЕРБ Александър Матеев пък събира 34.6%. Докато 3% от видинчани не подкрепят никого.

При 90% паралелно гласуване на "Алфа Рисърч" пък резултатите са следните: Ценков - 61,6%, Матеев - 35,5%.

Последно обновление в 21:37 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 21:28 ч.

Васил Терзиев очаква окончателните резултати

Кандидат-кметът за София, за когото социологическите агенции дават предимство - Васил Терзиев, подкрепен от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София", отказа да коментира преди излизането на окончателните резултати представянето си на местния вот.

Снимка 640722

Източник: БГНЕС

преди 6 месеца в 21:13 ч.

Мъж нахлу в изборна секция във Видин

Мъж е нахлул в 10-та изборна секция във Видин, започнал да дърпа бюлетини и да крещи на членовете на комисията, съобщи БНТ. В резултат от действията му се е стигнало до напрежение и спиране на броенето на бюлетините. С него имало още двама души, които избягали.

Стигнало се до намеса на полицията и мъжът бил изведен в коридора.

Припомняме, че на първия тур на местния вот петима мъже нахлуха в избирателна секция в квартал "Нов път" в града и нанесога побой на член на комисията.

преди 6 месеца в 21:08 ч.

40-50% от гласувалите за Хекимян и Николов са гласували и на втори тур в София

По-ниската избирателна активност не е изненада за втори тур. Това каза пред БиТиВи Геновева Петрова от "Алфа рисърч". Между 40-50% от гласувалите за Антон Хекимян и за Деян Николов са гласували на втори тур.

Те са и най-много от гласувалите с "не подкрепям никого". От гласувалите на първи тур за Хекимян около 45% са подкрепили кандидата на ПП/ДБ, а 32% - Ваня Григорова.

Около 60% от гласувалите за Вили Лилков са излезли на втори тур, като в мнозинството си са подкрепили Терзиев.

Благомир Коцев във Варна печели на втори тур широко ветрило от избиратели на БСП и "Възраждане".

преди 6 месеца в 21:06 ч.

БСП за България печели Шумен от ГЕРБ

Христо Христов от "БСП за България" печели кметското място в Шумен. Това показват данните от 50% паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл".

Георги Колев от ГЕРБ остава на второ място, каквито бяха и резултатите от първия тур. Тогава обаче вотът на шуменци беше много разнороден, а разликата между първия и втория беше 5%.

Досегашният кмет беше на ГЕРБ- Любомир Христов.

преди 6 месеца в 20:42 ч.

Станислав Дечев спечели Хасково

ГЕРБ ще управлява още един мандат Хасково. Станислав Дечев печели втори тур с 60,3% от гласовете на втори тур на местните избори. 

Вторият след него, независимият Николай Ставрев изостава значително с 34.6% от гласовете на втори тур. Данните са от екзитпола на агенция Алфа рисърч".

преди 6 месеца в 20:40 ч.

Жители на Дупница защитават задържан за купуване на гласове

За сериозно напрежение в дупнишкия квартал "Гиздова махала" съобщи Нова телевизия. Местни жители са излезли на импровизиран протест в защита техен съкварталец, задържан за купуване на гласове. Според тях арестуваният не се занимава с незаконна дейност. Той се казвал Калин Георгиев и бил задържан от петък като отговорник за купения вот в махалата, но нямал нищо общо с такива дейности. Домът на задържаният бил претърсен, но нямало данни да е намерено доказателство, уличаващо го в престъпление.

Припомняме, че и в четвъртък стана ясно, че полицията в Дупница е задържала мъж при акция срещу купения вот

преди 6 месеца в 20:29 ч.

Едва 1% разлика в кметската битка за Благоевград

Малко над процент е разликата между двамата кандидати за кмет за Благоевград. Това показват данните от екзитпола на "Галъп".

Към момента води кандидатът на ПП-ДБ Методи Байкушев, който получава 49.5% от гласовете, докато досегашният кмет на града - независимият кандидат, подкрепен от ГЕРБ, Илко Стоянов събира 48.1% подкрепа.

"Маркет линкс" също измерва едва малко над 1% разлика, но в полза на Илко Стоянов. За него са гласували 48,8% от избирателите. Методи Байкушев пък получава 47% подкрепа.

преди 6 месеца в 20:24 ч.

Трима души са арестувани в Провадия за заплахи срещу избиратели

Трима души са арестувани в Провадия, съобщи Нова телевизия. По думи на Веселин Вълчанов, началник на „Криминална полиция” във Варна обясни, че тримата са задържани около 22 часа. Те заплашвали определени хора, за да ги прунудят да не гласуват на днешния балотаж.

„Респектирали са хората с присъствие, с големи автомобили", обясни Вълчанов. Арестуваните са криминално проявени, осъждани, знакови лица за региона. Полицията има информация, че те са участвали в купуване и продаване на гласове на предходни избори.

преди 6 месеца в 20:23 ч.

Изборният ден във Варна приключи

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна  приключи в 20.18 часа, докладват от Областната дирекция на МВР. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК.

Звената „Български документи за самоличност" са издали общо 8 удостоверения в днешния ден. 

преди 6 месеца в 20:20 ч.

Пенчо Милков е новият стар кмет на Русе

Досегашният градоначалник на Русе и кандидат на БСП Пенчо Милков печели кметската надпревара на втори тур в града, става ясно от екзитполовете след края на изборния ден.

По данни на "Тренд" Милков печели втори мандат с 60,5% от гласовете, докато неговият съперник Иван Иванов от ГЕРБ събира 33% подкрепа в дунавския град. С Не подкрепям никого" са гласували 6,4% от избирателите.

По данни на "Алфа Рисърч" към 20.00 часа Милков е получил 62.2% от гласовете, докато Иванов са подкрепили 30.7% от гласувалите.

преди 6 месеца в 20:18 ч.

Плевен не подкрепи досегашния си кмет

Валентин Христов, издигнат от ГЕРБ, печели убедително балотажа в Плевен. Това сочат данните от екзит пола на социологическата агенция "Тренд" към 19 ч.

Христов получава 61.8% от гласовете, а досегашният кмет на Плевен Георг Спартански - 32.5%. "Не подкрепям никого" са посочили 5.7% от избирателите.

преди 6 месеца в 20:18 ч.

Костадин Димитров от ГЕРБ печели балотажа в Пловдив

Костадин Димитров от ГЕРБ беше избран за кмет на Пловдив на втория тур на местните избори с 12% преднина.

Според данни от екзит пол на "Тренд" към 19 ч. Димитров получава 53,2% от гласовете на пловдивчани. Подкрепата за опонента му Ивайло Старибратов от ПП/ДБ е 41,2%. 5,7% не подкрепят никого.

По данни от екзит пол на "Галъп" към същия час подкрепата за Димитров е 52,8%, а за Старибратов - 41,5%

преди 6 месеца в 20:15 ч.

Двама са в ареста за купуване на гласове в Несебърско

Двама мъже са арестувани за купуване на гласове в несебърското село Оризаре, съобщи Нова телевизия. Единият набирал междинни "дилъри на гласове", а другият пък търсил направо хора, които да гласуват за определен кандидат, срещу 150 лв. За момента двамата мъже са в ареста за срок до 24 часа. 

От сутринта е било засилено присъствието на полиция и жандармерия пред училището в село Оризаре, което е с компактно ромско население.

преди 6 месеца в 20:12 ч.

Благомир Коцев води с около 4% досегашния кмет на Варна

Оспорвана е битката за първото място на балотажа на местните избори във Варна.

Според екзит пола на "Тренд" към 19 ч. кандидатът на ПП/ДБ Благомир Коцев води своя опонент с по-малко от 4%. Коцев получава 48.9% от гласовете, а издигнатият от ГЕРБ и досегашен кмет на морската столица Иван Портних печели 45.1% подкрепа. 5.9% от избирателите са посочили "Не подкрепям никого".

По данни на "Галъп интернешънъл" Благомир Коцев получава 49.4% от гласовете, а Иван Порних - 45.3%.

Според екзит пола на "Маркет линкс" Благомир Коцев печели 48.5% във Варна. След него е Иван Портних с 43,9%.

Последно обновление в 20:14 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 20:12 ч.

Васил Терзиев изпреварва Ваня Григорова с 5%

Около 5% е разликата между двамата претенденти за кметския стол в София. Това става ясно от екзитпола на "Алфа Рисърч" към 19.00 часа.

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев получава 49,7% от гласовете, докато за кандидата на БСП Ваня Григорова са гласували 43.8%.

И според екзитпола на "Тренд" Терзиев повежда на втори тур, но с по-голяма преднина - с 51,9% подкрепа, докато Ваня Григорова от БСП събира 43,4% от гласовете. 4,7% от избирателите пък са отбелязали, че не подкрепят никого.

Последно обновление в 20:15 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 20:01 ч.

Велико Търново - Даниел Панов

Настоящият кмет на Велико Търново Даниел Панов, ГЕРБ, събира 51,7% според екзитпола на "Галъп интернешънъл".

Йордан Терзийски - "Продължаваме Промяната - Демократична България", който се яви на балотаж с кмета, остава на значително разстояние от него - 40.6% на второ място.

преди 6 месеца в 19:50 ч.

София, Пловдив и Варна избраха да гласуват с машина

София, Пловдив и Варна избраха да гласуват с машина. 68% от гласувалите в София са избрали да гласуват с машина, информира БиТиВи, оповестявайки данни на Маркет линкс. С машина са гласували 54% от пловдивчаните,  които са отишли до урните. Във Варна с машина са гласували 57%.

преди 6 месеца в 19:40 ч.

Над 25 сигнала за купуване на гласове и агитация в Пазарджик

Сигналите за купуване на гласове и неправомерна агитация в Пазарджик надхвърлят 25. В града тече акция купен вот, като се наблюдава засилено полицейско присъствие в кварталите „Изток” и „Ябълките”.

Жандармерия и полиция обикалят през целия ден около най-рискованите секции, съобщи Нова телевизия.

Проверява се сигнал, свързан с кмет на село, който привиквал преминаващи пред училище, за да ги инструктира за кого да гласуват.

По сигнали за изборни нарушения за Пазарджик и селата, които попадат в общината, работят 15 специализирани екипа.

преди 6 месеца в 19:19 ч.

Напрежение между кандидатите за кмет на село Ясеновец

Напрежение между двамата кандидати за кмет на разградското село Ясеновец наложи намесата на полиция.

Конфликтът възникнал след агитация в полза на единия от кандидатите пред една от трите секции в селото. Скандалът се пренесъл и вътре в училището при секциите, което наложило полицията да изведе двамата кандидати.

На първи тур разликата между тях бе 102 гласа. Издигнатият от ГЕРБ Ахмед Ахмедов получи 42.08% подкрепа, а опонентът му от ПП/ДБ Рейхан Хюсеин – 33.72%.

Последно обновление в 19:19 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 18:43 ч.

Агитация във Велико Търново от страна на общински съветник чрез СМС-и

Общинската организация на ГЕРБ във Велико Търново сезира ОИК за агитация в изборния ден от страна на ПП-ДБ.

Според жалбата избраният за общински съветник от квотата на ПП-ДБ – Дончо Иванов Бораджиев изпраща СМС съобщения в изборния ден до голям брой хора от община Велико Търново, с призив да бъде подкрепен кандидата с номер 66 на ПП-ДБ Йордан Терзийски.

преди 6 месеца в 18:12 ч.

Активност според данните от екзтпола към 17:00 часа

Активността в София съгласно данните от екзитпола на "Галъп" към 17:00 часа е 25,9%. Тя остава много ниска в Пловдив - 17,4% 

Във Варна към този час са пред урните са отишли 24,0% от имащите право на глас, а в Благоевград – 33,9%

Последно обновление в 18:13 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 17:55 ч.

Борисов наруши забраната за агитация в изборния ден и заяви как е гласувал

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов упражни правото си на вот на балотажа на местните избори в Банкя. Той е гласува с хартиена бюлетина и призова симпатизантите си да гласуват за техните районни кметове.

За Борисов изборите за София са приключили миналата неделя и "сега избираме това, което имаме". Борисов наруши забраната за агитация в изборния ден и заяви как е гласувал.

"Имат си нови ортаци, да си видят с кого играят и да не кажат после, че президентът Румен Радев е лош, посочи Борисов, явно огорчен и ядосан от резултатите на изборите, като не беше толкова словохотлив, колкото друг път. 

Снимка 640706

Източник: БГНЕС

преди 6 месеца в 17:25 ч.

ЦИК: 47 машини за гласуване не работят

Към 17 ч. изборният ден прочита нормално и спокойно. В ЦИК са постъпили 18 жалби и 27 сигнала, като повече от половината от тях са адресирани до ОИК. Само един сигнал е постъпил в ЦИК за купуване на гласове, като има няколко сигнала и за публикуване на предварителни резултати. Това съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг пред журналисти преди официалните резултати на балотажа на местните избори.

Избирателната активност за цялата страна към 16:00 часа е следната – 26.40%. Най-ниска е в Русе - 15.77%, а най-висока в Роман над 77%, във Варна над 20%, в Пловдив – 17% и в София – 23.72%.

Росица Матева не очаква да има забавяне в обработването на изборните резултати.

Към 17 ч. за цялата страна ЦИК е съгласувала решение на Общинските избирателни комисии (ОИК) да бъде преустановенo машинното гласуване за 47 машини. За Столична община спрени машини са 10.

Последно обновление в 17:58 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 16:51 ч.

МВР: 174 сигнала за нарушаване на изборното законодателство

Общо 2526 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са постъпили в Столичната и Областните дирекции на вътрешните работи от началото на изборната кампания до 15 часа днес. В деня на балотажа са регистрирани 174 сигнала, сочат последните данни. Министерството на вътрешните работи напомня на гражданите, че могат да сигнализират за всякакви нарушения, които пречат на нормалното провеждане на изборите, като се обадят на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 или на имейл izbori@mvr.bg.

До момента са започнати 210 досъдебни производства, от които 58 са по бързата процедура, а 152 - по общия ред. От тях, 180 са свързани с нарушения на политическите права на гражданите, а останалите 30 - с различни други инциденти, засягащи изборния процес.

В допълнение, в рамките на подготовката за изборния ден, службите на МВР са ускорили процеса на издаване на удостоверения, които да позволят на гражданите да упражнят своето избирателно право. От 31 октомври до 14 часа на днешния ден, звената "Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали общо 488 удостоверения, като 109 от тях са отпечатани само днес.

Последно обновление в 16:51 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 16:33 ч.

Полина Витанова очаква да има много грешки в протоколите и гласовете

Проблемът с бюлетините продължава и към настоящия момент - 11 са машините в Секционните избирателни комисии (СИК), които са преустановили работа. Дадени са указания на членовете на СИК как да гласуват избирателите. Toва заяви пред БиТиВи председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) на Столична община Полина Витанова.

Тя обясни, че на тези избиратели, на които е излязъл празна бюлетина, трябва да се допуснат отново до гласуване. Изпратено е писмо до ЦИК, които следва да предприемат указания в писмата за съставяне на констативни протоколи.

Витанова очаква забавяне в обработването на резултатите от изборния процес на балотажа, да има много грешки в протоколите и грешки при отчитане на гласовете.

Последно обновление в 16:38 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 16:12 ч.

Сигнал за купуване на гласове в град Дунавци

Според сигнал, постъпил в предизборния щаб на ГЕРБ във Видин, в град Дунавци е имало опити за купуване на гласове. Според жалбата, лице, познато като Илиян „Пастора“ плащало по 150 лв. на човек, за да се гласува в полза на един от кандидатите за кмет на община Видин. Сигналът е изпратен в Районната прокуратура.

преди 6 месеца в 15:44 ч.

Бавно покачване на избирателната активност, най ниска е в Пловдив

Избирателната активност в София към 15.00 часа е 19,5%, сочат данните от екзитпола на агенция „Галъп”, направен по поръчка на Нова телелвизия. Преди седмица на първия тур по това време е била малко над 22%.

В Пловдив към този час са гласували 13,5% от избирателите. Преди седмица те са били 20.7%.

По-висока избирателна активност има в Благоевград – 27,1% и остава знаичтелно по-висока от други областни градове

Във Варна 18,8% от имащите право на вот вече са гласували при 26.2% преди седмица.

Последно обновление в 16:20 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 15:42 ч.

Пет машини в Благоевград са извън строя

Избирателната активност в Благоевград е ниска, но остава по-висока в сравнеие с други областни центрове. Гласуването допълнително се затруднява от технически проблеми с машините за гласуване. Към 15 часа днес, пет изборни машини са извън строя, съобщават от избирателните комисии. Три от тях са печатали празни бюлетини или не са печатали бюлетина въобще, което е наложило тяхното изключване и преминаване към гласуване изцяло с хратиени бюлетини, съобщщи Нова телевизия.

Последно обновление в 15:45 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 15:34 ч.

Нинова призова СИК-овете да не драскат бюлетини

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на вот на балотажа в столичното в 25 Основно училище "Петър Берон". Пред журналисти Нинова обясни, че е гласувала с хартиена бюлетина за това София да е чиста, подредена, сигурна, социална, да се управлява с прозрачност и решенията в Столичния общински съвет да се взимат пред очите на хората.

Според Нинова ниската избирателна активност е лош знак с аргумент, че институциите са слабо легитимни. Огромни усилия трябват, за да се върне доверието на хората, иначе все повече институциите губят представителност, коментира тя. Нинова призова хората да излязат и да гласуват за този кмет, когото харесват.

Тя определи надписаните бюлетини като престъпление. "Не правете глупости, не поправяйте бюлетини, не драскайте бюлетини", призова Нинова членовете на СИК и настоя, който извърши изборни престъпления, да понесе съответната наказателна отговорност.

преди 6 месеца в 14:58 ч.

Покачване на избирателната активност в големите градове

Избирателната активност в София към 14.00 ч. е 19,1%, сочат данните от екзитпола на агенция "Тренд", направен по поръчка на Нова телевизия.

В Пловдив са гласували 12,9% от имащите право на глас, във Варна - 18,1%, в Русе - 16,1%, а в Плевен - 17,1%.

преди 6 месеца в 14:51 ч.

ЦИК с указание при непълни бюлетини от машинното гласуване

В отговор на множеството сигнали за технически неизправности в машинното гласуване, Централната избирателна комисия (ЦИК) издаде насоки за унищожаване на бюлетините от машинния вот, когато те не излязат напълно разпечатани.

ОИК са инструктирани при случай, че машината не разпечата всички попълнени от избирателя бюлетини, излязлата разписка да се унищожава и избирателят да бъде насочен към гласуване с нова разписка, за да се гарантира неговото право на глас. Тази мярка има за цел да осигури правилното и пълно отразяване на изборните намерения на всички гласували и да поддържа доверието в изборния процес.

преди 6 месеца в 14:36 ч.

Избирателна активност към 13:00 часа

Към 13:00 часа избирателната активност в София е 12,4%, сочат данните от екзитпол на агенция "Галъп", направен по поръчка на Нова телевизия. В Пловдив са гласували едва 9,0% от избирателите.

По-висока избирателна активност има в Благоевград и Варна - съответно 19,1% и 12,8%

преди 6 месеца в 14:23 ч.

Стотици излязоха на протест в търновското село Върбовка срещу "изборния туризъм"

Стотици местни жители на село Върбовка се събраха пред двете избирателни секции още от сутринта, в отговор на твърдения за изборен туризъм. Засилено полицейско присъствие е осигурено след сигнали за нарушения в изборния процес, съобщи кореспондент на БГНЕС от мястото на събитието.

Местните жители изразяват притеснение, след като са установили, че в селото са се появили новорегистрирани избиратели, които не са познати в общността. Подозренията за нередности се породиха след като през последната година е било отчетено увеличение на регистрациите на нови жители на адреси в селото, което често е индикатор за организиран изборен туризъм.

Избирателите във Върбовка днес трябва да направят своя избор както за кмет на селото, така и за общински кмет на Павликени. Наблюдава се висока избирателна активност, но в селото има напрежение заради "новите" избиратели.

Органите на реда са в готовност да реагират на всеки сигнал за нарушение и да осигурят спокойно протичане на изборния процес

преди 6 месеца в 14:21 ч.

Граждани с „изгубени лични карти“ в Етрополе искат служебни бележки за гласуване

БСП твърди, че до обяд в изборния ден десетки граждани са посетили РУ на МВР - Етрополе по повод, че са си изгубили личните карти. В резултат са им издавани служебни бележки. Според партията по неофициална информация документите им са били задържани от местни лихвари.

Оплакването на БСП гласи още, че в седмицата преди балотажа около офис за бързи кредити в същия участък е забелязано необичайно струпване на хора. На 5 ноември 2023 г. преди обяд оператор с камера е бил разпитван и заплашен да не снима от местен бизнесмен от кръга на „Комарджиите“ около сградата на РУ на МВР.

Кандидатът за кмет Владимир Александров от МК „БСП за България“ е подал сигнали до ОИК Етрополе, до министъра на вътрешните работи, до главния секретар на МВР, директора на ОДМВР – Етрополе и до началника на РУ на МВР Етрополе.

Последно обновление в 14:24 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 14:07 ч.

Опит за подкуп на секретар на СИК във Видин

ГЕРБ алармират за опит за подкуп на секретар на СИК във Видин.

Случката се разиграла в СИК 7, намиращ се в 6-то ОУ в областния център.

От партията посочват, че доскорошната зам.-кметицата е предложила на секретаря на секцията 500 лв., за да бъде заменен в изборния ден с друг човек.

преди 6 месеца в 13:59 ч.

Двама арестувани в София за търговия на гласове

Двама души са арестувани по подозрение за търговия с гласове, съобщи СДВР.

Не се привежда информация в кой район са задържани лицата и как точно се предполага, че са извършвали престъпната си дейност.

преди 6 месеца в 13:46 ч.

МВР: Получихме 37 сигнала за нарушения в изборния ден

Столичната и областните дирекции на вътрешните работи са получили общо 2389 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и нарушения, свързани с политическите права на гражданите, съобщават от СДВР и ОДМВР. От тези сигнали, 37 са постъпили в деня на балотажа. Гражданите могат да продължат да информират за проблеми свързани с изборите чрез денонощната телефонна линия на МВР 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Към момента са стартирани 206 досъдебни производства, като 177 от тях са за нарушаване на избирателните права на гражданите. Останалите дела се отнасят до различни аспекти на изборния процес.

СДВР и ОДМВР работят за ускорено издаване на документи, като за периода от началото на изборната кампания до сега са издадени 379 удостоверения за самоличност, улесняващи избирателите да упражнят своето право на глас.

До момента не са регистрирани значими произшествия свързани с изборния ден от страна на службите за пожарна безопасност и защита на населението (ПАБЗН), въпреки трудностите, възникнали в резултат на последиците от бурния вятър и обилните валежи. Пожарна безопасност и защита на населението продължава да подпомага общините в бедствено положение.

преди 6 месеца в 13:45 ч.

Две жалби в Сливен от началото на изборния ден

ГЕРБ-Сливен подаде две жалби до Общинската избирателна комисия /ОИК/-Сливен отначалото на изборния ден.

Първата  жалба е за масово нерегламентирано присъствие на застъпници в комисиитев с. Желю войвода.

В щаба на ГЕРБ-Сливен е постъпил сигнал от представители на партията, че в СИК 171, СИК 172и СИК 173 в с. Желю Войвода са пристигнали големи групи хора с обозначителни табели зазастъпници, които влизат нерегламентирано в комисиите.

Втората жалба е по сигнал, че на по малко от 50 метра от I СОУ, където се намират СИК, са залепени агитационни материали на ПП „Пряка Демокрация“ на непозволени за това места,което е грубо нарушение на ИК

От ГЕРБ – Сливен настояват ОИК да предприеме всички необходими мерки и необходимидействия за преустановяване на нарушенията на Изборния кодекс, пише още в жалбата.

Последно обновление в 14:19 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 13:45 ч.

Радев гласува за за достойното бъдеще на нашата столица

Президентът Румен Радев гласува за за достойното бъдеще на нашата столица.

Днес всички определяме облика на местната власт и нашето бъдеще, заради това не трябва да допускаме по никакъв начин фокусът да бъде променен, посочи той.

Държавният глава призова всички граждани да не допускат по никакъв начин да бъдат изолирани от изборния процес.

Радев изрази надежда след края на изборните битки да се направи задълбочен анализ на всичко, случващо се около скандала с машините.

преди 6 месеца в 13:25 ч.

13 селища в Смолянско останаха без ток за балотажа

В 13 селища изборния ден в Смолянска област започна с прекъснато електрозахранване, съобщава БНР.

На места електрозахранването се възстановява. На други обаче възникват нови аварии.

Без ток са селища в общините Чепеларе, Златоград, Баните, Мадан, Рудозем и Смолян. Въпреки проблемите с тока изборния ден започна нормално.

преди 6 месеца в 13:21 ч.

В София обмислят спиране на машинния вот заради много проблеми

Технически проблеми могат да доведат до спиране на машинното гласуване в столицата, предупредиха от Общинската избирателна комисия. Гласоподавателите в различни райони на града са изправени пред неочаквани проблеми при упражняването на своето право на вот, като машините за гласуване или не издават разписки, или изкарват смачкани бележки, което затруднява процеса, съобщава Нова телевизия.

На много места в София за гласува и кмет на града, и за районен кмет. Избиратели в 51-во училище са съобщили, че машината е печатала само част от разписките, които не отразяват пълния вот на избирателите. Сходни затруднения са регистрирани и в други райони като "Триадица", "Изгрев", "Възраждане", "Красна поляна" и "Кремиковци".

Общинската избирателна комисия на София е в очакване на указание от страна на Централната избирателна комисия за това как да действа при текущата ситуация.

На фона на тези затруднения, избирателната активност в столицата е по-ниска в сравнение с първия тур на гласуването - отчетени са 6,5% към 12:00 часа, в сравнение с 8,5% на първи тур към същия час.

В секция 20 в 107 училище в квартал "Лозенец" също са съобщени за проблеми с машината за гласуване. Гласоподаватели са изразили своето недоволство с емоционални реакции, като са хвърляли или късали разписки в знак на протест.

Последно обновление в 13:35 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 12:50 ч.

7 жалби и 5 сигнала са постъпили в ЦИК тази сутрин

7 жалби и 5 сигнала са постъпили в Централната избирателна комисия тази сутрин.

Има сигнали и за публикуване предварително на данни и резултати.

В 20 секции е преустановено гласуването с машини, за четири от тях е взето решение още вчера.

преди 6 месеца в 12:43 ч.

ЦИК: Един печат се слага върху машинната бюлетина

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че един печат се поставя върху бюлетините от машинното гласуване, за разлика от хартиените бюлетини, всяка една от тях трябва да има печат.

Тя призова избирателите - да не дърпат отпечатъците от машините, а да изчакат звуковия сигнал. Дърпането на бюлетините докато се отпечатват, причинява проблемите. Ако на бюлетината не личи гласа на избирателя, СИК да предоставят възможност да се гласува втори път, обясни Матева.

преди 6 месеца в 12:30 ч.

Няколко сигнала за проблеми с машините в София

БСП-София подаде няколко сигнала за проблеми с машините в столицата. Те посочват, че машинният вот е компрометиран.

Случаите са от районите „Триадица“, „Средец“ и „Витоша“.

Сигналите са за разпечатване на различен вот, липса на разписка, неработещи машини.

преди 6 месеца в 12:04 ч.

По данни на ЦИК към 11 часа избирателната активност за страната е 9.19%

Най-висока е активността в Малко Търното – 45.73%. В Пловдив е 3.86, във Варна 5.17 и в София – 6.57%

преди 6 месеца в 11:47 ч.

Избирателна активност към 11 часа според данни на Галъп

По екзитпол данни на Галъп интернешънъл, избирателната активност към 11 часа е следната:

София – 5.2%

Пловдив – 3.9%

Варна – 5.8%

Благоевград – 10.5%

Последно обновление в 12:03 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 11:42 ч.

Иван Портних гласува за развитието на Варна

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних гласува за развитието на града.

Той даде гласа си срещу добре опакованите лъжи и срещу шарлатанията, която през последните години е спряла всичко важно за морската столица.

преди 6 месеца в 11:35 ч.

Благомир Коцев призова варненци да гласуват с машина

Благомир Коцев гласува да бъде градът такъв, какъвто може да бъде.

Според него колкото повече хора гласуват , толкова повече купеният вот ще бъде занулен.

Той призова хората да гласуват с машина, защото така по-малко може да се фалшифицира вота на избирателите.

преди 6 месеца в 11:24 ч.

Жена скъса бюлетината на майска си в София

Жена скъса бюлетината на майска си изборна секция в София. Случаят е от Френската гимназия, съобщава БНТ.

Жената видяла, че майка ѝ е гласувала грешно и скъсала бюлетината.

Вотът на възрастната дама бе анулиран.

Последно обновление в 11:24 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 11:18 ч.

Йотова: И най-големите противници си стигнаха ръцете в името на властта

Вицепрезидентът Илияна Йотова даде гласа си за силен човек, за смел човек, който не се притеснява от дебати.

Най-голямото предизвикателство е недоверието в изборния процес, опасява се тя.

И най-големите противници си стигнаха ръцете в името на властта, посочи Йотова.

преди 6 месеца в 11:11 ч.

Машини блокират – изборите циклят

Машини блокират в София и се чака тяхната поправка.

Това се случи и пред премиера Николай Денков, който търпеливо изчака техническо лице да оправи машината, на която той да гласува.

Сигнали в news.bg дойдоха и от други столични секции, напр. в столичния Младост – 2, от секция в 39 СОУ. Там на гражданин е казано, че техникът трябва да оправи машините първо в други две – три секции, които също са блокирали.

преди 6 месеца в 11:01 ч.

Денков мисли как да върне доверието в изборите

Премиерът Николай Денков гласува за европейска модерна столица каквато трябва да бъде София. Според него има недобрата координация на институциите и Централната избирателна комисия. 

Денков отбеляза, че очевидно има проблем с доверието, което било нарушавано в изборния процес, но трябва да се върне обратно въпросът как се повишава доверието в изборния процес.

Той не каза дали има отговор от президента Румен Радев за поисканата оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

преди 6 месеца в 10:53 ч.

Кирил Петков не иска София да е Москва или Троян

Кирил Петков гласува за това София да не прилича нито на Москва, нито на Троян, а за това след 4 години всички ние да сме много горди колко много е прогресирала столицата на България.

Той призова вички млади хора да излязат и да гласуват.

Според него няма вариант, в който кандидата в София на ПП/ДБ/СС да не спечели.

преди 6 месеца в 10:34 ч.

Сигнал за купуване на гласове в Сливенско

Общинска избирателна комисия Сливен получи сигнал на предполагаемо купуване на гласове в село Божевци.

Според информацията член на секционната избирателна комисия е предложил пари на избиратели в замяна на техния глас за определен кандидат-кмет.

По случая е образувана преписка и съответният член на комисията е бил незабавно отстранен от изпълнение на задълженията си.

Паралелно с разследването на злоупотребата със съмнения за купуване на гласове, една от машините в общината е отказала да функционира. След намеса на технически специалист, е установено, че машината не може да бъде поправена, което е принудило секцията да продължи изборния процес само с хартиени бюлетини.

преди 6 месеца в 10:32 ч.

Ниска избирателна активност към 09:00 часа

Избирателната активност в страната към 09:00 часа е слаба. По данни на "Галъп интернешънъл“ между 1.1 и 1.5% от българите са отишли до урните.

В трите най-големи града у нас тя е:

София – 1,3%; Пловдив – 1,2%‘ Варна – 1,5%.

преди 6 месеца в 10:03 ч.

Терзиев не приема с охота протегната ръка на Борисов

Голям е залогът на днешния вот за кмет на София, защото от това зависи кой е кметът на града, както и районните кметове. Това заяви кандидат-кметът на „Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София“ Васил Терзиев.

Според Васил Терзиев скандалите между партньорите в т.нар. „некоалиция“ са нямали голям ефект върху гласуването на кметове, защото то е мажоритарно.

Неособена охота прояви кандидатът на градската десница по отношение на подкрепата, изказана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за него преди дни.

преди 6 месеца в 09:38 ч.

Христо Иванов избра машина, за да определи пътя за развитие на страната

Излезте и гласувайте спокойно . Това призова Христо Иванов,  след като подаде своя вот.

А след вота , по мнението му, ще се наложи разговор в коалицията за изборните правила. Този вот ще определи пътя за развитие на страната, припомни още той.

преди 6 месеца в 09:33 ч.

В две секции в Благоевград ще се гласува само с хартия

В две избирателни секции в Благоевград днес ще се гласува само с хартиени бюлетини след инцидент с транспортирането на машините.

Общинската избирателна комисия (ОИК) взе решение да исползва хартиен вот рано тази сутрин. Вчера там е постъпила жалба от единия от кандидат-кметовете, че машина в една от сециите е изнесена и транспортирана в неизвестна посока без полицейски ескорт. Сигнал за това бил подаден и в ЦИК, и в ОД на МВР Благоевград. Заради това ЦИК е излязла с указания в двете секции в училищата да се гласува само с хартия.

Проверката установила, че е объркана доставката на машините. Вместо в СИК 5 устройството било откарано в СИК 21 и обратно.

преди 6 месеца в 09:31 ч.

Старибратов призова пловдивчани да загърбят айляка и да гласуват

Ивайло Старибратов, кандидат за кмет на Пловдив на ПП-ДБ упражни правото си на глас.

Гласувах Пловдив да се управлява честно и прозрачно, обясни пред медиите той. Въпреки че пловдивчани са известни с айляка, както се изрази, ги призова да излязат и да гласуват.

Днес се решава исторически проблем, по думите му.

преди 6 месеца в 09:16 ч.

ЦИК съобщи за 4 повредени машини

Четири машини са показали дефекти - 2 във Варна, 1 в Добрич и 1 във Велико Търново. Във Варна проблемът в машините е, че принтерът не работи. В Добрич има проблем с флашпаметите, а в Търново със софтуера.

На места, на които няма ток, машините се захранват от батерии.

Последно обновление в 09:20 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 09:10 ч.

Проблем с машината за гласуване в секция в Добрич

Проблем с машината за гласуване възникна в секция в детска ясла номер 4 в Добрич.

През изминалия ден машината не е отчитала картите за гласуване. В денят на балотажа устройството не е проработило. Техниците не са успели да отстранят повредата.

В секцията е преминато към гласувано с хартия.

преди 6 месеца в 08:52 ч.

Сигнали за купен вот във Варна

ГЕРБ подаде два сигнала за търговия с гласове във Варна.

От партията посочват, че лица в в кв. „Владислав Варненчик” и в района на Колхозния пазар извършвали агитация и предлагали пари на избирателите, за да гласуват за кандидата на ПП Благомир Коцев.

 

 

преди 6 месеца в 08:44 ч.

Костадин Димитров гласува за здрав, културен и образован град

Кандидатът за кмет на Пловдив Костадин Димитров гласуват за здрав, културен и образован град.

Следващият кмет трябва да има подкрепата на повече пловдивчани, смята той.

Последно обновление в 08:59 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 08:03 ч.

Ваня Григорова гласува на втория тур на местните избори в София с хартиена бюлетина. Днес гласувах за град , oсвободен от корпоративни зависимости, и независим, гласувах за град без омраза и в който всеки може да се чувства себе си, посочи пред медиите тя.

Според нея е време кандидатите да млъкнат, за да говорят гражданите с гласа си, изтъкна бившата синдикалистка. Призивът й явно бе отправен към опонента й Васил Терзиев, който ще гласува по-късно днес.

Снимка 640657

Източник: БГНЕС

Последно обновление в 08:37 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 07:52 ч.

Протест срещу изборния туризъм в с. Върбица в деня на втория тур

С протест започна изборния ден в село Върбица, Горнооряховско.

Местните жители протестират срещу т.нар. изборен туризъм. В района има засилено полицейско присъствие.

Протестът е мирен и те не са част от никой изборен лагер.

преди 6 месеца в 07:51 ч.

Вторият тур на изборите започна в спокойна обстановка

Вторият тур на изборите започна в спокойна обстановка. Предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден, съобщават от МВР.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са сътносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството.

преди 6 месеца в 07:08 ч.

Гласуване

На вота ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина. Удостоверяването на машините за балотажа стартира по-рано тази седмица под погледа на ДАНС.

На първия тур ЦИК реши да се гласува с хартиени бюлетини.  В навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена информация, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС

Решението на комисията беше обжалвано пред ВАС.

преди 6 месеца в 07:07 ч.

Активност

44,94% е била избирателната активност в страната на изборите в неделя. По данни на ЦИК правото си на глас са упражнили 2 713 000 избиратели от общо включени в избирателните списъци 6 038 622. За сравнение, на предишния местен вот от 2019 г. избирателната активност на първия тур е била по-висока - 49,76%.

В столицата избирателната активност e била 36,04%, като са гласували 380 658 души.

преди 6 месеца в 07:05 ч.

Нарушения и наказания след първия тур

Арести по сигнали за изборни измами в секционни комисии след първия тур миналата неделя бяха извършени на много мяста в страната. 

До момента са получени над 2100 сигнала. Повечето са за купуване на гласове и агитация. 

Близо 10 000 служители на МВР ще се гижат за сигурността в изборния ден.

Денонощната открита линия на МВР е на телефон 02 901-12-98. На имейл izbori@mvr.bg се подават сигнали за нарушения. 

Последно обновление в 07:12 ч. на 05.11

преди 6 месеца в 07:04 ч.

Кой има право на глас

Право на глас имат общо 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за утрешния вот са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура. За целта важи правилото за уседналост. 

преди 6 месеца в 07:03 ч.

На 29 октомври се проведе първият тур

На 29 октомври се проведоха местните избори в страната. На първи тур бяха избрани кметове само в осем областни града.

В останалите 19 области ще се проведе балотаж. Включително в най-големите София, Пловдив и Варна.

преди 6 месеца в 07:03 ч.

Втори тур на изборите за местна власт

Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори. Вчера бе ден за размисъл преди балотажа.

Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват.