Николай Бареков, лидер на партия "Презареди БГ" и все още евродепутат, води европейските консерватори и реформисти в България със зов за идеологическо единение. Това заяви лично той на пресконференция в БТА с изпълнителния директор на АКРЕ Ричард Милсъм.

В изказването си Бареков се съсредоточи върху предстоящите избори за Европейски парламент. Той започна с това, че по средата на мандата на сегашния състав на ЕП европейските консерватори реформисти от АКРЕ имали оферта за бъдеща коалиция с Европейската народна партия (ЕНП). Офертата не била приета обаче заради позицията на членовете на Великобритания, което било голяма грешка.
По този начин двете групи останали в опозиция, вместо да се обединят и да имат възможността да направят истински реформи, защото ЕС се нуждаел от такива. Все пак Бареков изрази надежда британските консерватори да останат в групата, а "Великобритания да не си тръгне от ЕС след Брекзит", както каза евродепутатът.

Борисов обсъдил бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Борисов обсъдил бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Борисов също вижда общ път на ЕНП с консерваторите

Бареков коментира вчерашното решение на ЕНП да отнемат правата на партията на унгарския премиер Виктор Орбан ФИДЕС.
Според него това било индикация, че следващият консервативен алианс ще бъде по-силен - в него щяло да има партии от Полша, Унгария, Италия ("Италиански братя", които са втора политическа сила в страната, както обясни Бареков) и други.

"Казвам към колегите в България, че в време да имаме единение на консерваторите", призова Бареков, като предварително каза, че в страната ни няма окончателно решение как консерваторите да се явят.
Той радостно поздрави министър-председателя Бойко Борисов за решението ГЕРБ да се обединят със СДС. Според лидера на "Презареди БГ" партии, които са в едно политическо семейство, не трябва да се съдят, за дето се обединявали.

Волен Сидеров и Николай Бареков с общи цели в АКРЕ

Волен Сидеров и Николай Бареков с общи цели в АКРЕ

Следващата седмица "Атака" подава документи за членство

Независимо дали ще бъде евродепутат или не, Бареков беше категоричен, че ще работи за коалиция между АКРЕ и ЕНП. Сега ЕНП управлявали ЕП със социалистите и либералите (АЛДЕ), което не позволявало да се правят реформи.
Българските консерватори и реформисти трябвало да подкрепят този проект на партията на Бареков, която е първа българска такава в семейството на АКРЕ, както беше подчертано няколко пъти в хода на пресконференцията.

Бареков не пропусна и да припомни, че неговата партия спомогнала за приемането и на втора такава от България в АКРЕ - ВМРО.

Относно партията на Волен Сидеров "Атака" Бареков коментира, че тя съвсем скоро щяла да стане член на евроконсерваторите. "Атака" била буквално в процедура на приемане.
Времето просто не стигнало партията на Сидеров да бъде приета в АКРЕ преди изборите, но след това щяло да бъде много хубаво всички български консерватори и реформисти да се съберат в евросемейството си.

News.bg припомня, че Бареков беше много остро критикуван от зам.-председателя на ВМРО и негов колега в ЕП Ангел Джамбазки. Евровойводата коментира, че Бареков чисто и просто е излъгал Сидеров за АКРЕ.

"Причината да не бъде приета "Атака" е начинът, по който беше предложена - нелепо и неумело от човека, който ги предложи, моят колега в ЕП Николай Бареков", каза Джамбазки.
Проблемът идвал от това, че Бареков не съобразил позиции, които партията на Волен Сидеров е защитавала през годините. Освен това самото предложение било неполитическо. Той не подходил разумно и не направил предварителни разговори по въпроса.

Джамбазки: Бареков излъга "Атака" за евроконсерваторите

Джамбазки: Бареков излъга "Атака" за евроконсерваторите

Хората искали ВМРО, НФСБ и "Атака" заедно на евровота

Стана ясно, че в София ще се проведе среща на върха на АКРЕ. Тя била подкрепена от много български институции, сред които Министерски съвет. Имало разговори и с президентството. На срещата щели да присъстват множество известни евроконсерватори - бивши министри, бивши премиери, евродепутати (все още не бивши - бел. ред.), представители на академичната сфера и други, а от българска страна двама министри - на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов.
Срещата да се разбира като голяма чест за България, защото досега не е имало подобен форум у нас нито на ЕНП, нито на АЛДЕ, нито на ПЕС, призова Бареков.

От своя страна изпълнителният директор на АКРЕ Ричард Милсъм, който седеше редом с Бареков, заяви, че "Консерваторите са в марш!"

По думите му елитът на АКРЕ бил в България, за да подкрепи страната ни, да поиска подкрепата и приятелството ѝ на предстоящия евровот.

ПП "Презареди БГ" е новото име на ПП "България без цензура" от 7 януари 2017 година. На предишните евроизбори партията се яви в коалиция с ВМРО, ЗНС и "Гергьовден". Коалицията вкара двама евродепутати - Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Волен Сидеров и Николай Бареков с общи цели в АКРЕ

Волен Сидеров и Николай Бареков с общи цели в АКРЕ

Следващата седмица "Атака" подава документи за членство