"Бързите" оставки съответстват на обществените очаквания. Такъв извод правят социолозите от "Галъп интернешънъл" след данните от експресен телефонен сондаж по актуалните и важни теми на обществото, проведен на 7 и 8 ноември сред 801 души.

При добилия напоследък актуалност въпрос кое да е първо: "разследването или оставката" - 48% са съгласни, че когато се появят съмнения в корупция, е добре един управленец да подаде оставка, без да се чака разследване, доказателства и т.н.
Също толкова обаче - 48% - смятат, че когато се появят съмнения в корупция, е добре първо да се изчака разследване, доказателства и т.н.

Данните ясно свидетелстват, че поне сред половината българи действа своеобразна "презумпция за виновност" на политиците - в обществените очи те са виновни и без следствие, съд и пр.

Въпросът на "Галъп интернешънъл" е зададен на фона на първата подадена и приета оставка в кабинета Борисов 3 - тази на здравния министър Николай Петров заради журналистическо разследване, уличаващо министъра във връзки по обществени поръчки.

Работата на новия министър на здравеопазването ще е очаквано тежка, ако се съди по данните от сондажа.

Мнозинство от 79% намира, че здравеопазването у нас се движи към по-лошо в последните няколко години, въпреки влагането на нови средства в системата. Дори привържениците на управляващата партия споделят това мнение преимуществено. Числата разбира се отразяват и инерционния негативизъм сред българското общество, но със сигурност са достатъчно тревожен сигнал.