Конституционният съдия Румен Ненков, който е баща на депутат от ГЕРБ, е сред тримата докладчици по делото, образувано вчера от КС по искането на 71 народни представители за обявяване за незаконен избора на Плевнелиев и Попова за президент и вицепрезидент на България.

Останалите докладчици са Емилия Друмева и Благовест Пунев.

Това е скандално, коментира пред News.bg Павел Шопов от Атака. Не зная как се разпределят делата в Конституционния съд, може да е на случаен принцип, допълни депутатът.
Според него обаче съдия Румен Ненков трябва да си направи отвод.

Атакистът не можа да се сети обаче на кой негов колега от ГЕРБ конституционният съдия е баща, тъй като Александър Ненков не е от най-активните депутати от управляващата партия.

За момента опозицията мълчи, защото няма полезен ход в конкретния случай.

Конституционалисти коментираха, че в конституционните дела няма правна възможност за искане на отвод на състава, както в другите съдебни производства. Румен Ненков обаче може да си направи самоотвод.

Другото специфично при делата в КС е, че те не се разпределят на случаен принцип, както е в другите съдилища. Кои съдии ще гледат конкретно дело се определя от председателя на Конституционния съд.

Припомняме, инициативата на БСП бе подкрепена от депутатите от ДПС и Атака. Вносителите на иска бяха подготвили 18 страници с мотиви.
Според БСП, ако вотът е бил честен, президент щял да бъде техният кандидат Калфин.

Румен Ненков е един от двамата конституционни съдии, които се произнасят с особено мнение по дело от тази година за обявяване на противоконституционни текстове от Правилника за дейността на НС.
КС по въпросното дело е сезирано от главния прокурор заради чл. 100 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Ненков е член на КС от 2009 година, избран от общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.