Развитието на икономическото и инвестиционно партньорство между България и Свободната държава Бавария беше обсъдено днес на среща в Мюнхен между президента Румен Радев и баварския премиер Маркус Зьодер в рамките на посещението на държавния ни глава за участието му в 59-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Двустранният стокообмен между България и Бавария бележи ръст въпреки кризата и през 2022 г. надхвърля 2.1 млрд. евро, съобщиха от президентството

Радев посочи какви действия са предприети от страната ни за осигуряване на реална енергийна диверсификация и повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси, като най-ефективна мярка в борбата с инфлацията. Маркус Зьодер от своя страна заяви, че значението на геополитическото разположение на България ще продължи да нараства и страната ни трябва да се възползва в максимална степен от него.

Нехамер потвърди ветото за Шенген за България

Нехамер потвърди ветото за Шенген за България

Дори да се постигнат успехи на срещата на върха на ЕС за миграцията, няма намерение да се откаже

Като особено перспективно на срещата бе определено двустранното сътрудничество в областта на високите технологии, производствата с висока добавена стойност и възобновяемите енергийни източници. Румен Радев отбеляза, че секторът на високите технологии формира близо 4.5% от БВП на България 2022 г., а в страната ни е открит и първият в Югоизточна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който си партнира с водещите технологични университети в Швейцария и където работят инженери и специалисти от България, САЩ и Израел. По думите му страната ни е и сред водещите в света държави по ИТ специалисти като процент от населението.

Според Радев и Зьодер присъединяването на България към Шенген ще стимулира както икономическото партньорство и бизнеса, така и туризма и културния обмен. Маркус Зьодер изрази подкрепата на Бавария за предприетите от страната ни действия за охрана на външните европейски граници и подчерта, че това е общ европейски ангажимент и страната ни трябва да получи както европейска солидарност, така и необходимата финансова и техническа подкрепа за създаване на необходимата инфраструктура.

По време на посещението си в Мюнхен държавният ни глава разговаря и с Михаел Хармс, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика, пред когото подчерта перспективите за последващо развитие на икономическите отношения между България и Германия.

В Мюнхен Румен Радев зове за диалог за край на войната

В Мюнхен Румен Радев зове за диалог за край на войната

Според Радев се ражда "геополитическа Европа", в който България ще има активна позиция