Български демократичен център (БДЦ) ще подкрепи декларацията за конституционните промени. След кратка среща с премиера Бойко Борисов в стаята на парламентарната група, Явор Хайтов от БДЦ обяви, че съпартийците му ще дадат положителен вот, когато тя бъде предложена за гласуване в Народното събрание - това ще се случи в четвъртък.

Авторите на декларацията са Димитър Лазаров и Данаил Кирилов, изтъкна Хайтов, но подчерта, че и той е участвал с предложения в авторството. За него и парламентарната му група декларацията на управляващите от ГЕРБ изразява най-точно политическите тенденции и настроенията на настоящия момент.

От БДЦ са постигнали консенсус по три безспорни момента от реформата с Борисов - разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, даване на повече правомощия на Инспектората към него и прекия избор на членове на ВСС от магистрати дори на районно ниво.

Хайтов припомни, че БДЦ дава подкрепата си на управляващите по важни закони, като например този за емитирането на 16-милиарден заем. И за в бъдеще ще подхождаме така по важни неща, увери депутатът. Минути след това Борисов, който остана мълчалив по време на изказването на Хайтов, се отправи към следващата си среща за реформата - този път с ПФ.