Най-бедните сме събрали 2,5 млрд. лв. да разплатим в посока Москва и Вашингтон.

Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, по време на което правителството одобри законопроект за разплащането на оборудването към Атомстройекспорт по решението на арбитражния съд в Женева.

Премиерът обясни, че 1,2 млрд. ще заминат към Москва, а 1,3 млрд. са дадени преди пет-шест месеца за двете американски централи.

Това, което събрахме като повече пари в бюджета за тази година - за двете години над 3,7 млрд. лв. Знаете преди пет-шест месеца платихме за американските централи 1,3 млрд. лв”, припомни Борисов.

Трябвали ни 2,7 млрд. евро за "погребването" на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй"

Трябвали ни 2,7 млрд. евро за "погребването" на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй"

348 млн. евро са национално финансиране

Той изтъкна, че това е абсолютно корупционна сделка (без да се разбере за Белене или за Американските централи става дума, б.р.), която за съжаление останала без последствие. Премиерът заяви, че логиката е била да има диверсификация.

Имаме диверсификацията, но тя струва 1,2 млрд. лв. отгоре. Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари”, коментира още премиерът.

Премиерът изтъкна какво биха били тези 2,5 млрд. лв., ако се разхвърлят за социални дейности и припомни, че бюджетът на МК е 100 млн. лв., на спорта – под сто милиона на година, а сега 2,5 млрд. лв. ние ще платим тази година и „те имат очи да приказват”.

Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на НЕК, а знаете НЕК е и собственик на язовирите. Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядоса този руски депутат, г-н Толстой, с глупостите, които изговори вчера”, коментира още Борисов.

 Борисов: Удържали сме 1300 години никой да не купи България

Борисов: Удържали сме 1300 години никой да не купи България

Петър Москов сравни руския депутат с „лунатик”

Премиерът заяви, че днес е дал разпореждане приходните агенции да съберат допълнителни 300 млн. лв., за да могат да покрият това, което са поели като ангажименти към хората с увреждания, децата с увреждания, надзирателите в затворите, хората, които са по границата.

Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите на Южен поток, които стоят по нашите пристанища, с голям страх ги наблюдавам”, заключи още премиерът.

По-късно, след края на заседанието, финансовият министър Горанов уточни, че въпросните суми ще са заем от държавата към НЕК.

Министър Теменужка Петкова обясни от своя страна рисковете, пред които е изправена държавата, ако не бъдат изплатени тези задължения на НЕК.

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Обидно изказване на човек на Путин срещу България взриви Фейсбук

Депутатът Пьотр Толстой, журналист...

На първо място тя визира възможността руската компания „Атомстройекспорт” да предяви своите претенции към държавата и рискът от обявяването на несъстоятелност на НЕК. Ако пък НЕК обяви несъстоятелност, това автоматично правело предсрочно изискуеми двете облигации на БЕХ от 2013 г. и 2016 г.

„Сами разбирате, че това ще постави под риск цялата енергийна система на страната и нашата енергийна сигурност”, коментира Петкова и заяви, че сметката е при тях и тя трябва да бъде платена.

Министър Петкова припомни цялата хронология на събитията, свързани с арбитражното решение на търговския съд в Женева по решенията за изграждане на АЕЦ „Белене” и отношенията с руската компания „Атомстройекспорт”.

Тя посочи, че сумата, която НЕК трябва да заплати с лихвите към днешна дата са в размер 628 957 596 евро. „Ако това плащане не се извърши сега, а се извърши до края на годината размерът на главница плюс лихва ще достигне 646 230 132 евро”, обясни Петкова. Или това ще бъде малко над 1 млрд. и 200 млн. лв.

„Ако НЕК не издължи това задължение, което международният търговски арбитраж е отсъдил, тогава ще са налице много негативни последици не само за НЕК, но и за цялата енергийна система на страната”, коментира Петкова.

По думите й правителството с това си решение за законопроект ще реши един основен проблем на НЕК, който са наследили. „Това е един законопроект, който е свързан с предоставянето на помощ за НЕК от държавния бюджет, с която НЕК да погаси своето задължение по арбитражното решение във връзка с проекта АЕЦ „Белене””, обясни министър Петкова.