Изпълнителни листове за погасяване на задълженията „дишат във врата" на ръководството на силовото ведомство. Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на дебата в ресорната комисия в НС за бюджета на МВР.

Не стигат пари за системата за ранно предупреждение. Преговаряло се с мобилните оператори при засегнати от бедствие места те да изпращат съобщения на абонатите си. Това нямало да струва пари на държавата, стана ясно от думите на министър Бъчварова.

7 милиона лева повече за издръжка е поискало МВР от финансовото ведомство, както и допълнителни 1 милион лева капиталови разходи. По-скромно от това не мога да си представя, съобщи силовият министър.

Общо 30 милиона лева са нужни на МВР за авансови плащания. Задълженията на министерството към доставчици са за 35 милиона лева. Трупат се и лихви, предупреди Бъчварова. Трябвало да се „отговори" и на изпълнителни листове, връчени на МВР.

От актуализацията на бюджет 2015 за ведомството се полагат 180 милиона лева. 120 милиона лева са за персонал. Задълженията на МВР пък за обезщетение на служители, напуснали системата са за 30,5 милиона лева.

Иначе с 10% е увеличен бюджетът на МВР за 2016 в сравнение с бюджет 2015. С проекта за бюджет за 2016 разходите за МВР са в размер на 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи. Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР, обясни министър Бъчварова.

От думите й стана ясно още, че през тази година са предприети действия за оптимизиране на дейностите, извършвани във връзка с охрана на държавната граница вследствие на засиления миграционен натиск. Намален е броят на командированите служители на половина.

Бюджетът на ведомството мина с 9 гласа за и 6 против (ДПС и БСП). Бяха приети и размирните текстове, които ядосаха полицаите, но с уговорката, че между първо и второ четене ще бъдат оттеглени, както преди дни обеща МВР шефът.