Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) избраха на днешното заседание на Бетина Жотева за втори пореден мандат за председател на СЕМ.

Бетина Жотева става шеф на СЕМ

Бетина Жотева става шеф на СЕМ

Тя беше избрана с 3 гласа "за" и 2 "въздържал се"

Тя бе избрана с 4 гласа "за" и 1 "въздържал се". Информацията е на медийния регулатор. 

Мандатът ѝ е една година.

Припомняме, номинацията на Бетина Жотева за член на СЕМ беше от президента (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев през месец май 2015 г.

Припомняме също, че Жотева си позволи да заплаши журналист по време на заседание.

Бетина Жотева: СЕМ няма да успее да наблюдава медиите по време на избори

Бетина Жотева: СЕМ няма да успее да наблюдава медиите по време на избори

Написали писма до премиера, парламента, финансовия министър... без отговор

Председателят на СЕМ представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.

Бетина Жотева осъди депутата Симов

Бетина Жотева осъди депутата Симов

Симов трябва да заплати 7 000 лева

По-късно от БНР съобщиха, че членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще изпратят писмо до Европейската комисия заради проблема с намаляването на бюджетите на обществените медии и на самия регулатор, което се случи в последните седмици и дни.

От медийния регулатор ще акцентират върху необходимостта от законова регламентация на нов начин на финансиране на обществените медии.

Според медийния съвет реформата на финансирането трябва да позволи предвидимост в изпълнение на обществената функция на медиите и на самия регулатор.

се пак идеята СЕМ да разпределя субсидията към БНТ и БНР представлява допълнителен административен капацитет, представлява и остра нужда от допълнителни средства не само за тези хора, а въобще за анализ на средствата в БНТ и в БНР и тяхното изразходване. Това е абсолютно нова функция за СЕМ и нови правомощия", каза Бетина Жотева.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пое ангажимент на 9 май да поясни решението на кабинета в оставка два пъти да намали субсидията на БНР с близо 1 милион лева.

Член на СЕМ и журналист с взаимни обвинения

Член на СЕМ и журналист с взаимни обвинения

Съюза на европейските журналисти в България поискаха оставката на Бетина Жотева