ДПС винаги е решавала своите организационни и структурни проблеми в рамките на своята партия и апокалиптичните прогнози няма да се сбъднат.

Такъв коментар на прогнозите за срив на ДПС, изречени от Иван Костов направи в студиото на БиТиВи депутатът Хасан Адемов.  

По думите му в ДПС в момента текат оздравителни процеси, което е полезно от гледна точка на решаването на вътрешно партийни проблеми.

ДПС е способна да се справи, бе категоричен депутатът от ДПС. Въпреки че мина вече един месец Адемов отново възхвали мъдростта на предколедната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, като обясни понятието „морфичен резонанс”, чрез лингвистиката и физиката. Този философски конструкт трудно се разбира и това е разбираемо, заяви Хасан Адемов и допълни, че се има предвид колективното тяло на партията.

Той се съгласи с изказаната теза, че явно Доган и Местан не са вибрирали на една честота. „Нашият почетен председател е лидер, лидерите се раждат, председателите изпълняват оперативната дейност”, посочи още депутатът.

Според него политиката на Лютви Местан е била в посока еднолични решения, без съгласуване между оперативното ръководство и парламентарната група, както и тази политика не е отговаряла на интересите на избирателите на ДПС.

По думите на Хасан Адемов в момента ДПС полага усилия да се върне към изконните си ценности, които е изповядвала през 1990 при създаването си.

С този коментар Адемов даде да се разбере, че Движението няма да допусне излизане на повече информация за събитията, довели до трус в партията. Той обаче посочи, че ДПС като всяка една опозиционна партия се стреми да се върне във властта. „Нужна е стабилност, но и ние сме опозиционна партия и нашата цел е да се върнем в управлението”, посочи депутатът.

Въпреки това Адемов е песимист по отношение на крайния изход от един вот на недоверие. Нито един вот на недоверие не е бил успешен в последната българска история, припомни той. Депутатът обаче допълни, че вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, макар и крайна, но все пак е форма на диалог.
Така че най-вероятно вот на недоверие ще има.

По отношение на политиката на Социалното министерство и неговия колега Ивайло Калфин, Хасан Адемов коментира кратка, че не е негова работа да дава оценка. Според него политиката на Калфин е „възможната политика”, но трябва да се отчита и че очакванията на българските граждани са много големи. Като основни проблеми Хасан Адемов посочи ниските доходи, ниските нива на заетост и социална защита.

По отношение на помощите за енергийно бедните, Адемов обясни, че трябва да се даде ясна дефиниция на понятието, какъв да бъде неговия обхват и обем, то трябва да се уточни включително и във връзка с либерализацията на цените.

Над 70% от българските домакинства имат проблеми с отоплението и не отговарят на стандартите от 21 всекидневна и над 17 в останалите помещения”, посочи Хасан Адемов.