Ако управляващата коалиция не излезе с единна кандидатура за гуверньор на БНБ, ще се стигне до криза в управлението. Това коментира в кулоарите на НС на въпрос на News.bg съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В момента спряганите кандидати за шеф на БНБ са двама - финансистът Любомир Каримански, за когото от ИТН са категорични, че ще настояват докрай, и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който потвърди, че името му е обсъждано.

И БСП искат единна кандидатура за шеф на БНБ

И БСП искат единна кандидатура за шеф на БНБ

Румен Гечев не е съгласен, че при две кандидатури ще се стигне до криза в управлението

"Ние няма да имаме предложение за БНБ. Но настояваме да има единна кандидатура, защото ясно осъзнаваме риска от излизане извън основния принцип на тази коалиция - постигане на общи мнозинства по важни въпроси. Управлението на финансовата система, което зависи от БНБ, е от фундаментално значение и, ако по него допуснем разцепление на коалицията, това ще бъде огромен проблем", коментира Иванов.

ИТН бранят докрай Каримански за шеф на БНБ, ПП спрягат Гюров

ИТН бранят докрай Каримански за шеф на БНБ, ПП спрягат Гюров

Все още не е ясно дали управляващата коалиция ще издигне обща кандидатура

Самата коалиция се крепи "на напрежение", искрен бе той. "Дали това напрежение е здравословно, ще видим накрая. Ако не си извадим изводите предварително за това накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в криза. Ако няма единна кандидатура и в крайна сметка се окаже, че бъде избран гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, това ще бъде криза."

Лидерът на "Да, България" отказа да коментира коя от двете кандидатури - Гюров или Каримански, ще подкрепи "Демократична България", с аргумента, че все още никоя от тях не е формално входирана.

"Ако сега вляза в коментирането на конкретни персони, ще сменим фокуса. Има още време до края на деня. Надявам се да бъда чут, че преминаването в състояние на плаващи мнозинства ще има огромни последици, далеч надвишаващи личните амбиции на един или друг."

Иванов не коментира дали има резерви към името на Любомир Каримански, но е озадачен от предложението на ИТН от преди седмица новият срок за издигане на кандидатури да е 7 дни, а не както искаха от ПП - 20. "Имам въпроси за това как така опозицията гласува за настояването на "Има такъв народ" процедурата да е в тези времеви параметри."