Българската социалистическа партия призовава да няма разцепление в коалицията относно това, коя да бъде кандидатурата на управляващите за гуверньор на БНБ. Позицията на ПГ на БСП изказа в кулоарите на парламента Румен Гечев.

В момента спряганите кандидати за шеф на БНБ са двама - финансистът Любомир Каримански, за когото от ИТН са категорични, че ще настояват докрай, и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който потвърди, че името му е обсъждано.

Остро се изказа пък по темата съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, според когото липсата на единна кандидатура ще доведе до трусове и криза в коалицията.

Без единна кандидатура за БНБ - Христо Иванов очаква криза в коалицията

Без единна кандидатура за БНБ - Христо Иванов очаква криза в коалицията

По думите на съпредседателя на ДБ самата коалиция се крепи "на напрежение"

"Да бъдат така добри партньорите да решат коя да е единната кандидатура. Но ако се окажат две или повече кандидатури, има два варианта - пленарна зала да гласува и някой от тях да събере 50% плюс 1, или никой да не събере и да започне нова процедура. Това няма да бъде добър знак, защото БНБ е много важна институция и тук основният критерий би трябвало да бъде професионализмът на колегата, който ще бъде управител", коментира Гечев.

"България е пред преговори за еврозоната. Освен това виждате, че светът е неспокоен, не се знае кога ще завърши - дали операция, дали военен конфликт, дали война, в Украйна. А от това кога ще завърши, зависи какво ще бъде състоянието на долара, на еврото, на другите валути. Повече от всякога е необходимо управителят на БНБ да бъде стабилен и подготвен", добави финансовото острие на левицата.

ИТН бранят докрай Каримански за шеф на БНБ, ПП спрягат Гюров

ИТН бранят докрай Каримански за шеф на БНБ, ПП спрягат Гюров

Все още не е ясно дали управляващата коалиция ще издигне обща кандидатура

Гечев отказа да каже коя от двете кандидатури - на Гюров или Каримански, би подкрепила БСП. "Няма как да ви кажа, въпреки че имам мнение. Но ако се стигне до гласуване на две или повече кандидатури, най-добре ще е да се гласува по съвест и всеки да прецени кой от кандидатите разполага с по-добри качества."

Депутатът от БСП не е съгласен с мнението на Христо Иванов, че при наличие на две кандидатури ще се стигне до криза в управлението. "Криза не, но предизвикателство да. Защото не може избор на такъв ключов пост да бъде съдба."