Обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година започна със скандал. След като посветиха три часа от извънредното си заседание на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) депутатите се захванаха с парите на ДОО за 2016-та година.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обаче не уважи дебатите и отсъстваше от мястото си в пленарна зала, което ядоса опозицията. „Изглежда днеска ще ударим дъното на парламентаризма, след като разбирам, че никой от управляващото мнозинство няма да вземе отношение по нито един от бюджетите”, се възмути депутатът от „БСП Лява България” Корнелия Нинова.

Социалистката заподозря, че може би мнозинството не е съгласно с това, което Министерски съвет предлага, или пък няма своите аргументи да го защитава.

„Поне министърът да дойде, да се включи в този дебат и да каже какво правят”, настоя Нинова.

Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин е в Брюксел. Тук обаче присъстват зам.-министърът и служители от министерството”, обясни веднага председателят на парламента Цецка Цачева. Тя отвърна на критиката на социалистката с тезата: „Понякога мълчанието е по-силна защита, отколкото гласно изразени позиции”.

„Не бих казал, че мълчанието е някаква форма на защита, защото тук, когато ковем най-важния закон в държавата, не знам какво толкова се случва в Брюксел”, се включи и народният представител от столетницата Драгомир Стойнев и отсече: „Би било редно министърът да бъде тук”.

„Няма парламент в Европа, който ще обсъжда бюджета без нито един представител на правителството и то без нито едно изказване от управляващите. Нека да поканим поне чистачката на г-н премиера, за да не се срамуваме”, предложи и социалистът Румен Гечев.

Мнозинството народни представители обаче се впечатли повече от последващото предложение от страна на ГЕРБ за поименна проверка. След като се преброиха внимателно, Цачева установи, че в пленарна зала присъстват необходимият брой депутати и продължиха с разглеждането на бюджета на ДОО за 2016-та година.