Продажбата на дипломатическия клуб в „Бояна” не е изолиран случай на скандална сделка, извършена от Агенцията по приватизацията и следприватизационен контрол.

С това съмнение депутатите Петър Славов и Мартин Димитров поискаха повече информация от вицепремиера Томислав Дончев в рамките на парламентарния контрол, но на практика не получиха конкретен отговор.

Томислав Дончев предостави на депутатите писмен отговор, в който е разяснена законовата база, както и наличната до този момент информация. Дончев заяви, че НАП е започнала проверка по случая, едва след която би искал да коментира сделката.

Припомняме, скандалът около продажбата на дипломатическия клуб „Бояна” избухна, след като стана ясно, че закупуващата фирма е собственост на трима младежи, малко над 20-години, с доста изненадващи финансови възможности. Освен това не е твърде изяснено как имотът е изваден от забранителния списък, а от Агенцията твърдят, че той изобщо не фигурира в такъв списък.

Депутатът Мартин Димитров също взе отношение по случая, като заяви, че аргументът на Агенцията за приватизация е, все едно - ако една кола е забранена за продажба, някой да продаде двигателя и да твърди, че той не е изрично забранен за продажба. Димитров заяви, че вече са внесли тълкувателен закон и се надяват да бъдат подкрепени от колегите си.

Според депутата Петър Славов начинът на извършване на сделката и аргументите на Агенцията за приватизация противоречат на елементарната човешка логика, а законът дава възможност за различно тълкуване.

Вицепремиерът Томислав Дончев се съгласи с това, че законът е разнопосочен и дава възможност за тълкуване. Той се съгласи, че е нужно прецизиране.