Обособените части на "АДИС" ЕООД не са в забранителния списък за приватизация и подлежат на приватизация по приложим общ ред, който е предвиден в закона.

Това заявяват в писмо от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Писмото е по повод раздържавяването на Дипломатическия клуб в Бояна, продаден за над 8 млн. лева. Продажбата предизвика скандал, тъй като сделката беше спечелена от старозагорска фирма "Ексклузив уеб дизайн“ - собственост на трима съдружници - младежи на възраст от 20 до 24 години. Националната агенция по приходите започна вече проверка по случая.

Относно твърденията, че продажбата на обособената част ще доведе до декапитализация на "АДИС" ЕООД има решение всички приходи от приватизацията на обособената част да бъдат преведени по сметка на дружеството "АДИС" ЕООД, пише в писмото, което посочва, че процедурата е съгласувана и с Министерството на външните работи.

От агенцията подчертават, че приходите от продажбата на обособената част значително надвишават, както балансовата стойност на актива, така и неговата данъчна оценка.

АПСК посочва още, че агенцията не подлежи на контрол от страна на Министерски съвет и Министерство на икономиката, а на парламента.

"Бихме искали категорично да разсеем погрешното мнение на депутата Методи Андреев за това, че дейността на Агенцията подлежи на контрол от страна на Министерски съвет и Министерство на икономиката."

Надзорният съвет дава указания на изпълнителния съвет по прилагането на закона и подзаконовите нормативни актове. Няма как изпълнителната власт да осъществява контрол върху законодателната власт в лицето на Надзорния съвет.

При внасяне на конкретна сделка за одобрение от Надзорния Съвет се прилага цялата документация с всички известни документи, постъпили в Агенцията и имащи отношение към сделката.

По този начин ще се процедира и със сделката по продажбата на Дипломатическия клуб „Бояна“. Членовете на Народното събрание ще имат възможност да се запознаят с цялата документация и да гласуват компетентно и информирано, посочват от агенцията за приватизация.