Решението е взето - ще се гласува с машини в секциите с над 300 избиратели и това е закон - част от Изборния кодекс. След като е взето решението, всички трябва да направим така, че изборите да протекат успешно. 

Това заяви пред bTV проф. Михаил Константинов.

"Този вид гласуване не е характерно за Европа, по най-занижени оценки 200 000 души в България от най-възрастното население не са докосвали никакъв вид компютър през живота си. Те ще трябва за първи път в живота си да се сблъскат с едно електронно устройство, и има опасност те да не могат да упражнят своето конституционно право на глас", обясни проф. Константинов за машинното гласуване.

"В България до сега сме произвели над 30 избора - национални, с хартиени бюлетини. Доколкото ми е известно в съвсем малък брой секции е имало касиране на резултатите - това даже не се връзва в стотната на процента", отбеляза той.

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

Проектът на ГЕРБ за Изборния кодекс мина на първо четене

"За" бяха 98, а 72 бяха "против"

Проф. Константинов припомни, че изборите у нас могат да се оспорват на две нива - преди да се е произнесла ЦИК по линия на административните съдилища и след това чрез Конституционния съд.

Той коментира и думите на президента, че промените могат да се обяснят с желанието на управляващите "да се отворят възможности за хаос и изборни манипулации". "Такива изказвания са крайно нежелателни, защото те сриват малкото доверие в изборния процес, което е останало. Това са безотговорни изказвания", посочи проф. Константинов и припомни, че избирането на президента е станало с хартиени бюлетини.

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс
Обновена

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс

Те са удар върху правната конструкцията на нашата държавата

"Факт е, че да се променя Изборният кодекс непрекъснато и особено в навечерието на избори е глупаво и лошо. От друга страна, това което препоръчват външните органи като Венецианската комисия, е да няма фундаментални промени", отбеляза още Константинов.

"Начинът на гласуване не е фундаментална промяна. Ако бяхме сменили изборната система, или поне да сменим прага от 4% - това щеше да бъде фундаментална промяна", допълва той.