Две дами са в челото на листата на ДПС за евродепутатските избори - Филиз Хюсменова, депутат от 40-тото Народно събрание и депутат в Европейския парламент и Мариела Баева, която е ново лице в ДПС, филолог, икономист, управител на консултантска фирма.

По думите на лидера на ДПС Ахмед Доган листата е безпрецедентна.

Тя е най-силната, най-адекватната, най-компетентната, най-красивата, най-отговорната, изтъкна той.

Ахмед Доган подчерта, че съотношението между мюсюлмани и християни в листата с 18-те кандидат-евродепутати е 9:9, а на младите до 35 години спрямо по-възрастните - е 10:8 в полза на по-младите.

В листата са 11 мъже и седем дами, присъства и представител на ромската общност.

От 18-те кандидата шестима са представители на академичната общност - трима професори, един доцент и двама асистенти, изтъкна още Доган.

Листата е съставена от три панела - първият е новият проспект за развитие на партията в европейското пространство, средният обединява опита с иновациите в политиката, а третият (между 13-тото и 18-тото място) е натрупаният стар опит на партията, поясни Доган.

Трети в листата е Метин Казак - магистър по международно европейско право, заместник-омбудсман.

Четвърти е проф. Владко Панайотов, преподавател в Минно-геоложкия университет в София.

В листата влизат и председателят на младежкото ДПС Корман Исмаилов, който е осми в листата, Искра Михайлова, зам.-министър в МРРБ, депутатът Четин Казак, който е и евродепутат и член на делегацията на парламентарната асамблея на НАТО.

В листата са депутатите Фатме Илияз, Неджми Али, който също е евродепутат, Алиосман Имамов, зам.-председателят на парламента Юнал Лютфи, който е 18-ти.

Дори да не споделях ценностите на ДПС, аз с удоволствие щях да гласувам с тази листа, заяви Лютфи.

Управляващата коалиция ще спечели 12 евродепутатски места, прогнозира Доган, но не се ангажира да каже в какво точно съотношение.