Провеждането на честни и свободни избори е в основата на демократичния процес и затова са необходими ефективни мерки срещу купуването и продаването на гласове, както и срещу корпоративния вот. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които са част от мисията на международната организация за наблюдение на предстоящите избори на 14 ноември.

Той подчерта, че изкореняването на това порочно явление изисква системни усилия, които компетентните органи у нас полагат.

По думи на Радев основният приоритет за вота трябва да е повишаването на избирателната активност и на доверието на избирателите в прозрачността и честността на изборния процес.

ОССЕ се усъмни в капацитета на ЦИК да се справи с машинното гласуване
Обновена

ОССЕ се усъмни в капацитета на ЦИК да се справи с машинното гласуване

Международните наблюдатели имат забележки по подготовката на изборите

Той посочи, че купуването и продаването на гласове изкривява резултатите от изборите и волята на избирателите, поради което при последните два вота са били предприети мерки за предотвратяване на тези порочни практики. Държавният глава изтъкна, че легитимността и стабилността на следващия парламент и правителство зависят от честното провеждане на предстоящия вот.

По негови думи чрез въвеждането на машинното гласуване многократно е намалял делът на невалидни гласове. Той заяви, че избирателите вече имат опит с машините.

На срещата бяха обсъдени и мерките за гарантиране здравето на участниците в изборния процес по време на кампанията и при гласуване.

Припомняме, според доклада на ОССЕ за вота през юли машинното гласуване се е справило, но медийният плурализъм остава проблем.

През април пък заключенията на международните наблюдатели бяха за използване на държавни ресурси от управляващата партия в предизборната кампания и ограничено медийно отразяване на всички кандидати.

МВнР покани международни наблюдатели за предстоящите избори

МВнР покани международни наблюдатели за предстоящите избори

Ще са допълнителен гарант за честни избори