Ще се прочуем с най-скъпите избори в Европа. Това заяви пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

Бившият член на ЦИК смята, че машинното гласуване не може да доведе до честно гласуване. Нередности могат да дойдат и от комисиите, смята той. Политиците префидно заблуждават обществото и изместват акцента от най-важните неща в Избирателния кодекс, приемайки смесената система за гласуване

Трудности очаквали СИК заради смесеното гласуване

Трудности очаквали СИК заради смесеното гласуване

20 000 машини трябва да осигури ЦИК, но бюджет още няма

"Смесеното гласуване ще създаде хаос. Комисиите ще трябва да попълват един път резултатите от хартиеното гласуване, един път от бюлетините... Разбира се, машината записва резултата на електронен носител, но как го записва и дали записва точно това, което ви е дала като информация на самото листче, е много странна информация. Точно там стават фалшификациите", обясни проф. Калинов

Според него тези, които твърдят, че не може да се фалшифицира, са или демагози, или са абсолютни невежи.

В същото време политиците не слушат какво казват експертите. Но изглежда е удобно да преместваш акцента по този начин - дали да гласуваш с бюлетина или с машина", допълни той.

Големите партии гледали на ИК като възможност за гласове

Големите партии гледали на ИК като възможност за гласове

Божинов, ВМРО: Машинното гласуване не трябва да се възприема като панацея

Проф. Калинов каза още, че трябва да се въведе някаква форма на граждански контрол, както в други държави, където всеки един гражданин може да заяви участие в преброяването, без да пречи.

Трябваше да се мисли по какъв начин броенето да се осъществи така, че да не зависи от секционните комисии, категоричен е проф. Калинов. Според него времето за поправки в Изборния кодекс отдавна е минало. Кодексът ще трябва да остане в този вид, за да се проведат нормално изборите.