Решението в секциите с над 300 души избирателите да могат да гласуват и с машина, и на хартия, ще затрудни доста Секционните избирателни комисии, тъй като те трябва да обобщават данните и от двата вида гласуване. Това заяви пред БНР председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Припомняме, това беше прието вчера от депутатите с промените в Изборния кодекс, който и днес се разглежда на второ четене.

Матева обясни, че с машините отчитането на резултата става лесно. При смесеното гласуване обаче данните от протокола от машинното гласуване ще трябва да бъдат нанесени по кандидати в хартиения протокол и събрани заедно с данните от машинното гласуване. Според нея така се правят много грешки и това не е добро решение.

Тя пресметна, че ЦИК трябва осигури около 20 000 машини, след като по две такива трябва да има в около 9000 секции, а също трябва да има и резерв.

ЦИК ще осигурява машините за гласуване
Обновена

ЦИК ще осигурява машините за гласуване

Депутатите продължават с второ четене на Изборния кодекс

Все още обаче не бил отпуснат бюджет за закупуване или наемане на машини.

Запитана трябва ли да има машинно преброяване на бюлетините, Матева посочи, че това не е предвидено в нашия Изборен кодекс. Тя обясни, че въпреки че практиката съществува в света, нашите бюлетини не са подходящи.

По нейни думи машините трябва да бъдат поне два месеца преди изборите у нас, за да се прегледат и за да няма грешки при гласуването.

Според Матева рискът от заразяване с коронавирус с машина е същият, както ако се гласува на хартиен носител - и в двата случая трябва се изпълняват противоепидемичните мерки.

Машинният вот в пленарна зала: пандемия, хаос и крадецът вика "Дръжте крадеца"

Машинният вот в пленарна зала: пандемия, хаос и крадецът вика "Дръжте крадеца"

Управляващите били по-голяма пандемия от Covid-19

От своя страна инженер Александър Чобанов, представител на фирма за машини за гласуване, посочи, че се очаква всеки ден ЦИК да обяви обществената поръчка за машините, тъй като времето е малко.

Той посочи, че в момента се прави Световна компания за производство на машини за гласуване.

"Искахме да ни поканят в ЦИК и да ни кажат какви машини са необходими в България. При предишната поръчка се оказа, че спецификациите за машините са толкова разнопосочни, че не можахме да разберем какво точно се иска от нас", обясни Чобанов.

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване