За "нюансите" в поведението на държавния глава Румен Радев, на които трябва да се обръща внимание. Тези нюанси разясни в студиото на Нова телевизия Александър Маринов, бивш политически съветник на президента Румен Радев, сега - на служебния премиер Гълъб Донев. Става въпрос за противоречието между подкрепата на представляващия страната ни в Съвета на ЕС на общата рамка и декларирания отказ България да участва в поръчката на боеприпаси за украинската армия.

Маринов също подчерта, че страната ни не е единствената, което не се присъединява към тази поръчка - това не правят и Ирландия, и Словакия, а за Унгария посочи - "ще видим какво ще се получи накрая".

Мнозинството от българите са против доставката на боеприпаси и оръжие на Украйна, но и мнозинството е и за оставане в Европейския съюз. Така че позицията на президента Румен Радев е "хем да останем в ЕС, но и да провеждаме политика в интерес на държавата", обясни Александър Маринов и допълни, че разбира демокрацията точно по този начин - да се съобразяваш с мнението на мнозинството.

Съобразяването с мнението на мнозинството е също така "инвестиция в политическото бъдеще на един политик". Александър Маринов обаче отказа да отговори на въпрос какво ще прави Румен Радев след края на втория си мандат, тъй като "дотогава има много време".

Радев към партиите: Не е толкова страшно да се управлява

Радев към партиите: Не е толкова страшно да се управлява

Иван Костов е забравил Конституцията, каза президентът по повод обвиненията

Според Маринов обаче е напълно несъстоятелно твърдението за узурпиране на власт от страна на президента. Несъстоятелно е и да се смята, че Румен Радев иска да управлява "в настоящите условия".

Съветникът на президента подчерта, че грешно се разбират и тълкуват действията на служебното правителство и фактите, които се изнасят от него - те не бива да се възприемат като политическа намеса и така само срещу определени политически партии. Това е "изнасяне на факти за текущи проблеми, с които трябва да се справя същото служебно правителство". Докладът на Министерство на финансите не съдържал нищо от апокалиптичните тълкувания в медиите, а поставяне на конкретни задачи, които се поставят включително и на следващото Народно събрание.

Надявам се да не се уплашат много хората. В последните години все се плашим от нещо - пандемията, машините... Затова и президентът призова хората да не се плашат. Припомняме, че Румен Радев отправи своя призив към политическите партии, а към обществото се обърна премиерът Гълъб Донев.

Въпреки това Александър Маринов смята, че в тази конфигурация на българската политическа система без една от двете големи партии много трудно ще бъде да се направи устойчиво управление. Общо управление на двете големи би било много трудно, заради острото противопоставяне на самите им електорати.

Според Маринов обаче съставянето на правителство от Народното събрание е "въпрос на желание".

Уклончиво отговори той на въпрос евентуално за следващи поредни предсрочни избори. Не е добре принципно да се смесват двата типа избори и те да са 2 в 1. Но това не е въпрос на политическа воля, а на процеси, които се развият в самия 49-ти парламент, обясни Александър Маринов.