Унгария се присъедини към съвместната поръчка за закупуване на снаряди за Украйна на Европейската агенция по отбрана. Съобщението в сайта на Агенцията е обновено и в него е включена и Унгария, страната от ЕС, сочена като най-последователния поддръжник на Русия.

Така в поръчката ще участват вече 23 държави - 22 членки на ЕС и Норвегия, пише БНР.

България не е сред тях, а президентът Румен Радев два пъти изрично настоя, че страната ни няма да се включи. Няколко пъти той повтори как още 9 страни членки също не участват.

Радев обяснява пак "прословутите" снаряди за Украйна: Не даваме

Радев обяснява пак "прословутите" снаряди за Украйна: Не даваме

Страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи

Сега страните стават още по-малко, след като се присъединиха и Литва и Полша. Очаква се това да направят също Латвия и Испания, както обяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел - със закъснение заради особености на националното си законодателство.

Проектът на Агенцията предвижда поръчка и доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряда за Украйна за период от една година.

Така България, Ирландия и Дания остават единствените членки на Агенцията, които няма да участват в съвместната поръчка. Дания обаче се присъедини към агенцията едва преди два дни.

Полша увеличава производството на боеприпаси за Украйна

Полша увеличава производството на боеприпаси за Украйна

Ще се създадат няколко хиляди нови работни места

Недостигът на боеприпаси се превърна в проблем във войната в Украйна месеци след началото й. "Глад за снаряди" сега изпитват и двете страни в конфликта, а вчера украинското ръководство директно заяви, че именно недостигът на боеприпаси препятства започването на контраофанзива за освобождаване на окупираните от руската армия територии.

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

Зеленски: На Украйна не ѝ достигат оръжия и боеприпаси за настъпление

То се отлага засега