Независимият депутат Валентин Иванов, който заедно с Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев напуснаха "Атака", ще сезират прокуратурата за това, че депутати и кандидат-депутати от партията на Волен Сидеров са били принуждавани да подписват документи, с които ставали гаранти по заем на офшорни фирми.

Сидеров държи в зависимост депутатите от "Атака", каза Иванов пред бТВ, цитиран от kafene.net

Той потвърди, че става въпрос за заем от 150 000 евро. Не се ангажира с точен брой на хората, подписали такива документи, но по думите му около 10-15 от депутатите и около 30, които не са влезли в парламента, са го направили.

"Аз не мога да кажа дали дължа тези пари. Схемата е много сложна, обвързани са пет офшорни фирми. Ние проведохме наше собствено разследване и стигнахме до някъде, надявам се прокуратурата да си свърши работата"
, заяви Валентин Иванов.

Той посочи, че близо две години са преговаряли с лидера на партията Волен Сидеров да унищожи документите, но и до днес това не се е случило.

Обвинението направи проверка миналата година по сигнал на близките до собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, които напуснаха отдавна "Атака". Прокуратурата тогава излезе с постановление, че няма данни за престъпление, тъй като няма принуда.

Валентин Иванов очаква в близките 20-30 дни и други хора да напуснат "Атака", без да уточни кои са те.

По думите му причините за евентуалното им разграничаване от Волен Сидеров са комплексни, една от които и това, че се оказали гаранти по заем.