Председателят на политическо движение "Социалдемократи" Елена Нонева заяви пред БНР, че разделението между БСП и предишни коалиционни партньори става в навечерието на избори, когато всички партии са осъзнали ползата от коалирането.

"Левицата щеше да бъде много по-силна като едно цяло, обединена, с много по-добър резултат, ако на тези избори излизаме заедно, сплотени, а не както в момента - в насипно състояние", заяви Нонева.

Тя каза това по повод решението на БСП да се яви на изборите в нов коалиционен формат, наречен "БСП за България", в който не влизат някои от партиите от "БСП лява България".

Шест партии формираха коалиция "БСП за България"

Шест партии формираха коалиция "БСП за България"

Нинова обяви края на безпринципните коалиции

"Причините, които бяха изложени от ръководството на БСП, не са истина, тъй като тази коалиция "БСП лява България" в никакъв случай не беше коалиция, която е безпринципна, която беше сбор от партии, единствено стремящи се към властови позиции и към получаване на субсидия. Напротив! Коалицията имаше една дългосрочна цел, имаше кауза за обединяване на различни партии, не само партии от лявото пространство", каза още Нонева.

По думите й социалдемократите били уведомени от Георги Гергов в понеделник вечерта, че няма да бъдат включени в новия формат, изтъкна Нонева.

Тя е категорична, че заради липсата на предварителна информация социалдемократите са пропуснали невъзможността да се регистрират за предстоящите парламентарни избори.

ГЕРБ сметнаха колко ще струва управленската програма на БСП

ГЕРБ сметнаха колко ще струва управленската програма на БСП

Едва ли левицата планира 50-годишен мандат, предположи Дончев

Форматът "Лява България" е реализиран от предишното ръководство на партията, начело с Михаил Миков, смята председателят на движението, изтъквайки, че промяната в него идва след разчистване на вътрешни противоречия в партията.

"Първоначалната ни договорка беше, че след изтичането на 43-тото Народно събрание, след провеждането на президентски и парламентарни избори, ще договорим нови условия, ще привличаме нови партии за разширяване на коалицията. Само че това не можа да се случи поради високомерието, което има новото ръководство на БСП", категорична е Нонева.