Ген. Златко Златев, който изненадващо беше отстранен от длъжност и на негово място бе върнат друг бивш директор ген. Тодор Коджейков, няма да обжалва уволнението.

В студиото на БТВ самият Златев обясни, че в заповедта за отстраняването му е записано, че е придобил право на пенсия. "Това в авиацията се случва в много ранна възраст - над 60% от пилотите са в пенсионна възраст и са придобили право на пенсия", уточни ген. Златев.

Според него проблемът за неговото "пенсиониране" се корени в случай от преди две седмици, когато имало полети със служебния премиер димитър Главчев и с президента в един и същи ден, но с полета на Главчев имало проблем, който бил отстранен за около 15 минути. След това му се обадил Георги Гвоздейков, който му казал, че трябва да го смени, предложил му да остане като пилот в Авиоотряда. Ген. Златко Златев няма такива намерения, но и заяви, че не се притеснява, че ще остане без работа.

Смяната бе извършена от служебното правителство с министър на транспорта Георги Гвоздейков. Президентът Румен Радев критикува решението на Гвоздейков за т.нар. Авиоотгряд 28 и намекна за политически зависимости.

Служебният транспортен министър пък отговори, че причина за смяната на ген. Златко Златев са системни административни нарушения. Последното от тях било, че напуснал страната за 3-4 дни, без да го уведоми.

"Година работим с него, аз съм летял много пъти, той знае, че съм изпълнявал такива полети и никога не съм искал от него разрешение. Явно е дошло времето да бъда сменен", коментира в предаването "Тази сутрин" ген. Златев.

Става въпрос за полет по договор с частни авиокомпании, които Държавният авиационен оператор изпълнява, откакто съществува. Причината е пилотите да поддържат форма, защото само с правителствените командировки няма да достигнат необходимия минимум от летателни часове. Гвоздейков обаче поискал за тези полети пилотите да си пускат отпуск.