Експериментът с шестата поправка на Конституцията не само не успя да постигне заявената цел, но и съществено разклати конституционните устои на държавата. Наистина това е катастрофалният резултат от реформаторския напън на сглобката да използва и употреби Основния закон като алиби за своето съществуване. Това заяви президентът Румен Радев в първи коментар на решението на Конституционния съд от края на миналата седмица, с което поправките по отношение на президентските правомощия при сформирането на служебно правителство останаха в сила.

Румен Радев заяви, че не може да коментира дали някой е повлиял на конституционните съдии.

Промените в Конституцията водят до изкривяване на институции като БНБ, омбудсмана, Сметната палата. Така, по думите на Радев, когато се избират хора за тези позиции, успоредно те ще трябва да отговарят на критерии за длъжностите, но и ще се мисли с презумпцията и че могат в даден момент да станат и министър-председатели.

Радев определи ремонта на Конституцията като злополучен, но и решенията на КС водели до парадоксални резултати.

Нямаме съдебна реформа, но има управление без политическа отговорност - хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители. Излиза, че обикновено Народно събрание не може да пипа правомощията на главния прокурор, но може да ограничи правомощията на държавния глава, добави Радев.

Румен Радев: Промените в Конституцията се правят заради мен

Румен Радев: Промените в Конституцията се правят заради мен

Проектът е юридически неграмотен и политически порочен

По думите му домовата книга, от която може да избира кандидат за премиер, става все по-къса и все повече хора отпадат от нея. Радев припомни оставката на заместник омбудсмана, а други не могат да се нагърбят с тази отговорност. "Моите правомощия са изключително ограничени. Кого ще ми се посочите за министър-председател", попита реторично Радев.

Румен Радев изтъкна и че все повече се говори за дълбоки зависимости за правителството на Главчев - не само областните управители, а и шефове на болници, директорът на Държавния авиационен оператор и др. Според оценката му в момента някои от министрите не биха били такива, ако той назначавал служебен кабинет.

Парламентарната република оцеля на косъм

Парламентарната република оцеля на косъм

Предстои връчването на третия мандат, който едва ли ще може да бъде реализиран

На въпрос очаква ли да има правителство с третия мандат, Румен Радев заяви, че неговата задача е да направи максимално добри условия за съставяне на правителство. Той очаква диалогичност, конструктивност и ясно и откровено да се заявят намерения. В момента хипотезата е в третия мандат и не е на дневен ред да прави консултации с партиите за съставяне на правителство.

Президентът Румен Радев отказа да коментира възникналото напрежение от миналата седмица за назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев като временен посланик в Украйна и защо не е подходящ за поста. Радев посочи, че трябва да се прави разлика между временно управляващ посланик и дипломат, а "дипломат не се става за един ден и едно назначение". Има ясно разписан ред в Конституцията как се назначава посланик и се изисква президентски указ. "Конституцията става все непотребна и това е огромен проблем", е изводът на Румен Радев от ситуацията.

Радев разясни, че му е бил предложен Петър Танев за официален посланик на България в Украйна, държавният глава го е приел, но впоследствие за Танев не се е върнало решение на Министерски съвет в президентската администрация. Защо - въпросът трябвало да бъде зададен към Министерски съвет.

Тодор Тагарев: Посланикът ни в Украйна не е буря в чаша вода

Тодор Тагарев: Посланикът ни в Украйна не е буря в чаша вода

Напълно неприемливо е да нямаме посланик вече две години

По темата за смъртта на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран и покачването на напрежението в Близкия изток, Румен Радев изрази надежда да има обединение на международната общност и лидерите на големите сили да проявят по-голяма конструктивност. Войната в Израел може да бъде решена, когато седнат на една маса и хората от Палестина, и хората от Израел и когато се прокара идеята за двете държави. Ако този конфликт не се потуши скоро време, има потенциал да ескалира в регионален, смята още Румен Радев.