Работодателите обясняват защо високата цена на тока за производството повишава инфлацията, тъй като се начислява във всеки продукт.

В писмо от бизнеса те припомнят, че късно снощи (30 юни 2022 г.) с 203 гласа "за", 1 "против" и 20 "въздържал се" Народното събрание прие на второ четене в пленарна зала предложението компенсациите за бизнеса срещу високите цени на тока да са 100% над цена от 250 лв. за мегаватчас

Токът за бита поскъпва средно с 3,4 %

Токът за бита поскъпва средно с 3,4 %

За ЧЕЗ поскъпването е с 2,70 %, за ЕВН - с 3,47 %, за "ЕНЕРГО-ПРО" - с 4,45 %

Компенсациите ще бъдат за срок от 1 юли до 31 декември 2022 г.

Работодателите обобщават хода на това решение и се опасяват, че тази история ще се повтори през есента, когато започнат дебатите по Държавния бюджет за 2023 г. Неприлично високите цени на тока не са проблем само на небитовите потребители, а на цялото общество, тъй като генерират инфлация и обедняване на всеки български гражданин и правят икономиката неконкурентоспособна. "Международните ни конкуренти ползват по-евтина енергия, респективно - продукцията им е с по-ниска себестойност, а това прави българското производство непродаваемо", категорични са от бизнеса.

За проблема с високите цени на тока за бизнеса от Асоциацията на организациите на българските работодател (АОБР), обединяваща национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, алармираха от лятото на 2021 г.

Работодателите: Без компенсации на бизнеса за тока - ръст на цените и инфлацията

Работодателите: Без компенсации на бизнеса за тока - ръст на цените и инфлацията

АОБР видя враждебност към индустрията в отхвърлянето на помощта от Бюджетната комисия в НС

През пролетта на 2022 г. два пъти АОБР организира и отменя ефективни протестни действия след поети от страна на Правителството ангажименти за компенсациите за небитовите потребители. И двата пъти поетите ангажименти не бяха изпълнени, а се наложи да чакаме до последния момент решение на Народното събрание, няколко часа преди да изтече крайният срок за компенсиране на цената на тока, обобщават от бизнеса.

Те изброяват в конкретни точки пътят до решението за временни компенсации за цената на тока за бизнеса.

 • Компенсациите за небитовите потребители не са за сметка на държавния бюджет (т.е. на данъкоплатците), а са за сметка на т.нар. неочаквани печалби на производителите на ел.енергия и се поемат от Фонда за сигурност на енергийната система (ФСЕС), средствата в който се акумулират в крайна сметка от пари на бизнеса.
 • В групата на небитовите потребители попадат не само производствени предприятия, но и обществени институции като общини, болници, училища, детски градини, социални заведения, религиозни храмове, музеи, театри, читалища и др.
 • Средната цена на енергийния микс в България, по данни на Министерството на енергетиката, е 250 лв. за мегаватчас. В тази средна цена влиза субсидираната евтина енергия за бита (82 лв.). По данни на КЕВР и изчисления на АОБР, цената на микса на държавните производители, който покрива цялото потребление на небитовите потребители в България, е под 200 лева за мегаватчас. За сравнение, средната цена на ел.енергията в Европа за МСП е 201 лв., за енергийноинтензивната индустрия е 135 лв., а за бита е 296 лв. за мегаватчас.
 • Ако Народното събрание не беше гласувало компенсации, от 1 юли 633 000 небитови потребители на ел.енергия трябваше да заплащат цени в размер над 600 лв., като вече има прогнози за достигане през зимата на следващата година на цени от порядъка на 1000-1500 лв. Тези стойности неминуемо щяха да бъдат начислени в себестойността и в крайната цена на произвежданите стоки и услуги, което от своя страна означава инфлация, обедняване, закриване на производства и работни места! Ето защо, проблемът засяга всеки български гражданин!
 • Бизнесът не иска помощи и подаяния, а възстановяване на надвзетото, и то - частично! Бизнесът иска прогнозируем енергиен пазар на достъпни цени, за да може продукцията му да е конкурентоспособна, да не се трупа инфлация, да поддържа качествени работни места, икономиката и обществото да се развиват възходящо, а не кризисно, се казва в писмото от работодателите. 
  Бюджетната комисия не прие компенсация на тока за бизнеса от юли

  Бюджетната комисия не прие компенсация на тока за бизнеса от юли

  По точката имаше предложения на ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и ДПС