Министърът на отбраната Веселин Близнаков е изразил твърдата воля на България да продължи участието си в операцията в Босна и Херцеговина докато е необходимо, защото стабилността на Западните Балкани е стратегически важна за страната ни.

 Това съобщи пред журналисти Близнаков след срещата си в база "Бутмир" със заместник-командващия на европейските сили ЮФОР бригаден генерал Найджъл Айлуин-Фостър.

Водена от военния министър делегация пристигна днес в Сараево и разговаря с военните от контингента ни, който участва в ръководената от ЕС операция "Алтеа". Британският заместник-командващ ген. Фостър е изразил много висока оценка за българското участие в мисията на ЮФОР.

Той е прогнозирал, че вероятно и в началото на 2008 г. в Босна и Херцеговина ще има необходимост от присъствие на многонационалните сили, защото реформите вървят с по-бавни от очакваните темпове.

Генерал Фостър е предложил, а военният министър Близнаков е потвърдил, българското участие да продължи дори и да има известна промяна в целите на многонационалните сили.

Тенденцията е към намаляване на международното военно присъствие и предоставяне на все повече задачи на местните въоръжени сили и власти.
Министър Близнаков се ангажира с подобряване на езиковата подготовка по английски на военните ни, както и с осигуряване на по-бърза интернет-връзка, за да се свързват те с близките си в България.

Като своя основна задача военният министър посочи осигуряването на достатъчно привлекателни условия за професионалната военна служба. За увеличаване на заплатите Близнаков каза, че ще разчита на подкрепата на парламентарната комисия по отбрана.

Той добави, че ще настоява при проектобюджета за следващата година правителството да има предвид необходимостта от повече средства за заплати за професионалните войници като добави, че военните трябва да бъдат привличани по различни начини.

За пълната професионализация на Българската армия от началото на 2008 г. са необходими еднократно между 35 и 50 милиона лева. Близнаков би искал да бъдат осигурени повече средства, но отбеляза, че 35 милиона лева са възможният минимум.

По-късно водената от министър Близнаков делегация, в която е и началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, ще отпътува за България, съобщи БНР.