От 22 април до 18 май, включително, на територията на страната ще се проведе многонационално военно учение от военните сили на САЩ с екипировка, военно оборудване, включително и преминаване на военнотранспортни самолети.

Уведомлението пред депутатите изчете председателят на парламента Никола Минчев. От текста стана ясно, че в учението участват САЩ, Великобритания, Грузия и Република България. Учението не е свързано с военни операции, нито представлява подготвителни действия за военни действия. Уведомленията са постъпили на 19 и 20 април в Комисията по отбрана. Не стана ясно обаче къде ще се провежда американското военно учение.

В друго уведомление Никола Минчев съобщи, че през въздушното пространство на България е преминал самолет на въздушните сили на Бразилия с невоенен характер и с разрешение на министъра на отбраната.

Председателят на парламента съобщи, че са постъпили отчетите на бюджетите към края на декември на МОН и Сметната палата и са предоставени на Комисията по бюджет и финанси.

Получено е и становище на Фискалния съвет за пролетна прогноза и бюджетна прогноза за 2023-2025 г., която е изпратена на Комисията по бюджет и финанси.