Факт е, че с БСП имаме сходни стратегии, платформи и това, което очакват хората е да работим по-тясно. Това обяви пред БиТиВи бившият социален министър Ивайло Калфин.

Той подчерта, че с БСП не търсят формално обединение, а съвместно участие за създаване на една по-голяма вълна.

Припомняме, че вчера АБВ и БСП проведоха първата си официална среща с цел обща президентска кандидатура в ляво.

Калфин е много благодарен за срещата, тъй като две предишни ръководства на столетницата отказвали среща с партията на Първанов.

Ивайло Калфин е категоричен, че няма борба между Корнелия Нинова и Георги Първанов. Насаждали се очаквания за борба за лидерство между АБВ и БСП. Калфин смята, че ако новата коалиция работи с компромиси, то по-добре да не съществува.

Четирите точки на Корнелия Нинова за предсрочни избори

Четирите точки на Корнелия Нинова за предсрочни избори

Със сигурност щяло да има предсрочен вот заради политическата нестабилност

По думите му има смисъл да участват заедно само ако успеят. Калфин изрази убеждението си, че е необходима добра платформа и силен водач. Не можело всеки да дърпа каруцата към себе си, посочи той и даде за пример случващото се в другите партии.

С БСП не били обсъждани конкретни имена за кандидат-президент, но Ивайло Калфин не изключва възможността това да е жена.

Той коментира и идеята майките да получават заплата и половина, ако се върнат по-рано на работа. Според него тази идея е много добра и стимулира младите жени да започнат работа. Трябвало обаче да е ясно какво се случва с парите от майчинството през втората година. Бившият социален министър смята, че е редно тези пари да се запазят, защото ако едното е за сметка на другото, нямало да е справедливо.

Решението кога една майка да се върне на работа трябвало да си е нейно и не било задължително тя да се възползва от новите привилегии.