Имаме много ясна разделителна линия с ГЕРБ, включително и решение на Конгреса. Това е едната от линиите, които не виждаме как може да бъде преодоляна. Това заяви председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов в интервю за News.bg.

Според него изходът от политическата криза е експертен кабинет и в него да бъдат заложени няколко основни приоритета за развитите на България.

"Трябва да има равноотдалечен от всички партии премиер и да се намерят тези точки на пресичане, които могат да ни обединят, а не да ни разединят, за да се излезе от тази криза, в която сме изпаднали в последните няколко години", смята той.

По негови думи е нужно правителство, което да е преходно, за да се нормализира ситуациата в страната.

Борисов не изключва управление с БСП

Борисов не изключва управление с БСП

ГЕРБ може да загърбят решението си да не се коалират с тях в името на редовен кабинет

"Мисля, че обединението, което направихме БСП - Обединена левица и събиране на всички леви партии на едно място, е нещо, което дава светлина в тунела и друга възможност за развитието на страната ни", каза още Гуцанов. Той смята, че смисълът на това обединение е алтернативата, която могат да дадат левите сили.

"След промяната вътре в БСП имаме три точки, които следваме безусловно. Първото е обединение вътре в БСП. Второто е обединение на всички леви партии, третото е край на войната с институциите и най-вече с президентската институция", изтъкна социалистът.

Диалог била ключовата дума вътре в БСП и с политическите партии, диалог с обществото, за да може да има управление, което да даде на хората по-добър живот, сигурност и перспектива. "Трябва да се търси това, което ни събира и обединява", смята той. Социалистите ще се борят и в следващия парламент за справедливост.

Неотклонната ценност на БСП била социалната сфера. "БСП винаги сме били за социална справедливост, поносимост на живота, каквито в момента липсват. Трябва да има осигурен достоен минимум за живот на семействата, а не живот на оцеляването. Това са приоритетите, които ни събират с всички леви партии. Това са приоритетите и на хората. Важното е да ни чуят", настоя Гуцанов. "Този кръговрат на безумието ще продължи, ако продължат и ниската избирателна активност, купеният вот и всички безобразия. Затова е важна справедливостта", категоричен бе той.

Петър Витанов: БСП няма да е патерица на ГЕРБ

Петър Витанов: БСП няма да е патерица на ГЕРБ

Ако управлява с ГЕРБ, БСП повече няма да влезе в парламента