"ПП ще очакват от този, който получи третия мандат, или да доведе това, което те започнаха - като идентифициране на свободни, независими депутати, най-вече в групата на ИТН, които да формират мнозинство, или няма да подкрепи въобще.".

Това заяви пред БНР Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в оставка.

По думите му, ако решат да не подкрепят въобще, шансове за правителство няма да има никакви.

Сандов каза, че ако ДБ поеме отговорността за създаване на правителство, то в структурата на кабинета, който бихме предложили, ще съществува позицията вицепремиер по климатичните политики. Това е изключително важна позиция", смята Сандов. По думите му и в БСП също биха възприели подобна идея, ако третият мандат отиде при тях.

Относно ударното обявяване на защитени местности през последните дни Борислав Сандов коментира, че може да изглежда като действия в последния момент, процедурата е задвижена още в началото на мандата. 

От ДБ бият камбаната, за да избегнат предсрочни избори

От ДБ бият камбаната, за да избегнат предсрочни избори

Лошата комуникация и начина на вземане на решения провалили управляващата коалиция

"Необходимостта от съгласуване и подготовка, чисто експертна, сега са готови всички тези файлове, които успяваме да завършим. Дадохме малко повече тласък в последните дни. Обявяваме ги една след друга, за да може да получат нужната популярност", каза Сандов.

Започнала е работа по създаване на още два национални парка, уточни екоминистърът в оставка.

С оглед на устойчивото развитие трябва да обявяваме много нови такива защитени територии в следващите години, посочи Сандов, като се позова на Зелената сделка.

Синдикати от 10 държави искат ЕК да включи ядрената енергия в Зелената сделка

Синдикати от 10 държави искат ЕК да включи ядрената енергия в Зелената сделка

България подкрепя инициативата

Според екоминистъра в оставка страната ни има огромен процент "Натура 2000", но тя е с по-слаби режими, там се допускат много други дейности.

"По отношение на защитени територии по българското законодателство сме на едва около 5,5%. Европа се стреми да има поне 10% такива до 2030 г.", каза Сандов.

"Когато защити една територия, там се случва възстановяване на ресурсите... Всъщност това са едни "детски ясли". Ние трябва да опазим тези зони, за да може екосистемите да се възпроизвеждат, тъй като имаме много сериозна загуба на биоразнообразие", обясни Сандов.

Губим делата пред ЕК за чистотата на въздуха, пречиствателните станции и Натура 2000

Губим делата пред ЕК за чистотата на въздуха, пречиствателните станции и Натура 2000

Сандов амбициран да намали наказателните процедури с още 7

По думите му защитена морска територия "Корал" ще има.

Борислав Сандов заяви готовност за директен разговор по казуса с "Корал", като попита "как точно става корупцията, как точно става да сме узурпирали, да сме окупирали това нещо".

По темата със защитените зони в планините и АТВ-тата Сандов отбеляза, че единственият начин е да се дадат права на рейнджърите, които опазват парковете, които да са близки до тези на полицаите.

За втора поредна година спасители дежурят на Седемте рилски езера

За втора поредна година спасители дежурят на Седемте рилски езера

Причината - увеличаващия се брой туристи по циркуса

На територията на НП "Рила" шейнарите са недосегаеми, смята той.

"Трябва да се мисли в бъдеще част от тези места да бъдат ограничени пряко, но всичките не може, защото бихме изпаднали в риска да изключваме пътищата от планинските зони, в които има и дърводобив, и придвижване на автомобили заради пътната мрежа. Може би най-доброто е, ако се създадат конкретни места, където да може да се практикуват тези екстремни спортове", каза Борислав Сандов.

Стартират екологични проучвания на Рилските езера

Стартират екологични проучвания на Рилските езера

Те са с цел допълнително проучване за нивото на замърсяване и как да бъдат опазени езерата