Готови сме да спрем всяка една възможност да се отиде в по-патова ситуация в следващ парламент. Ако се отиде на избори, много е далеч създаването на мнозинство от ПП, ДБ. Тогава ще трябва да се направят сериозни компромиси, за да има управление, трябва да са замесени или ГЕРБ или ДПС и ние няма да го приемем. Това заяви депутатът от 47-ото народно събрание от ДБ Стоян Михалев пред Нова телевизия.

"Ние бием камбаната, защото не искаме да се стига до такава ситуация, сега да се реагира, когото може да се въздейства", каза Михалев.

Той не отговори на въпроса: "Изречението за "меките диалогични китки" за кого се отнася" - премиерът в оставка бе написал това в свой пост в социалната мрежа Фейсбук и след това го изтри. 

Петков: Въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого бихме допуснали

Петков: Въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого бихме допуснали

Надява се в следващия парламент с коалиционните си партньори да съберат 140 депутати

"Знам, че е имало позвъняване от премиера в оставка Кирил Петков към съпредседателя на ДБ Христо Иванов. Тази идея постоянно да търсим някаква емоция, някакво противопоставяне, някакви обиди - не искаме по време на война да се тласнем в спирала от избори да се тласнем към (високи) цени на енергийни ресурси - кому е нужно това", каза Михалев за отношенията между двете партии.

Никакви компромиси не искаме, нито да бъдат давани пари на фирмите-хранилки на ДПС в пътищата, обясни Михалев червените линии на евентуалната коалиция. На въпрос дали според ДБ е възможно да се възстанови четворния формат, той обясни, че си говорят с тези хора всеки ден - депутатите на ПП, вероятно и с депутати от ИТН.

"Не всичко се решава извън парламента, говорим за живи хора, които са мислещи. Разговори могат да бъдат проведени. Да се подпише декларация. ПГ на ИТН са хора, с които трябва да се говори", каза Михалев.

ИТН вече са готови с управленска програма, чакат мандат

ИТН вече са готови с управленска програма, чакат мандат

Ако пък те не получили мандат, то партията щяла да седне на масата на преговор

Относно възможността на мястото на ИТН в парламента след евентуални избори да е "Български възход", Михалев каза, че позициите на Стефан Янев са силно притеснителни - ако постоянно ще търсим някаква удобна схема за Кремъл, да не се разсърди. Най-добрата опция към момента чисто математически в този момент, е да се изчерпат всички възможности в тези парламентарни групи, каза той.

Относно изборите във Висшия съдебен съвет (ВСС) Михалек заяви, че е назначен един прокурор, чиято единствена заслуга е, че е арестувал ген. Атанас Атанасов за един доклад. На този прокурор Чавдар (Владимир Чавдаров, вероятно) това му е - той е от схемата на Филчев, Цацаров и Гешев. Това е инструмент от онези времена, каза депутатът. 

Лорер: Изграждането на ново доверие с ИТН е труден процес

Лорер: Изграждането на ново доверие с ИТН е труден процес

Определя следващите избори като референдум за законова държава или стария път на статуквото

Относно разрушаването на кея пред лятната резиденция на Ахмед Доган - съоръжението в морето на парк "Росенец" край Бургастой заяви, че трябва да се прецени дали тази инфраструктурада се отнеме и да се ползва от българските гражданиили да се разруши - да се търсят рационални решения.

И според зам.-председателя на ПГ на ДБ Атанас Славов избори сега не са добър вариант. Пред БНТ той заяви, че ако сега отидем на избори, рискуваме да забавим с години Еврозоната и Шенген.

България трябва да има кабинет и той да прави реформи. Ако сега отидем на избори, рискуваме да забавим с години постигането на стратегическите цели на България - влизането в Еврозоната и Шенген и реализацията на проектите за над 5 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според него разпадът на управляващата коалиция се дължи не само на напускането на "Има такъв народ", а и на редица други фактори, включително лошата комуникация и начин на вземане на решения

Съставянето на кабинет – все по-малко вероятно, според Христо Иванов

Съставянето на кабинет – все по-малко вероятно, според Христо Иванов

ДБ заявиха готовност да приемат третия мандат

При ГЕРБ, въпреки опитите да си създаде образ на конструктивна опозиция, думите се разминават с делата и парламентарната ѝ група често блокира работата на парламента, каза Славов. Но изрази надежда по ключовите закони ГЕРБ да подкрепят евентуалното ново управление.

По думите на Славов съдебната реформа се движи с бавни крачки - в предишния парламент е закрито Бюрото по защита при главния прокурор, в този бе закрито спецправосъдието.

"През януари имаше цял закон за КПКОНПИ, после станаха два отделни и се случи недопустимо забавяне. ИТН има роля в него, но не само те", каза Славов.

Той се надява да се ускори работата на парламента. В готовата вече Законодателна програма на проекто кабинета "Василев". В нея има множество амбициозни законопроекти, част от които вече са внесени в парламента, като например този за реалната автономия на европрокурорите у нас. А правосъдното министерство вече публикува закона за обществено обсъждане на законопроекта за освобождаване на главния прокурор и търсене на отговорност, каза юристът.

Относо тежката катастрофа, предизвикана от Георги Семерджиев в центъра на София, при която загинаха две млади жени, Славов смята, че няма нужда от спешни законодателни промени.