Въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого ние бихме допуснали. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред bTV.

Той допълни, че ИТН, ГЕРБ и ДПС са неодушевени думи и зад всяка от тях стои човек.

"Нека да кажем кои са хората, които реално взимат решения. Зад ГЕРБ стои г-н Борисов. Зад ДПС стои г-н Пеевски. Зад ИТН стои г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев", допълни Петков. ПП решили да не седнат на една маса с тези хора.

"Аз съм много горд от целия отбор на този кабинет, защото "Кирил Петков" е просто заглавието. Зад нас много хора работиха от сутрин до вечер. Но това, което направихме - спазихме нашето обещание. Ние обещахме нулева толерантност към корупцията, обещахме да следваме правилния път към промяната и въпреки, че беше много по-кратко, отколкото ние си представяхме, поглеждайки назад - нито едно решение не наруши точно това обещание" изтъкна Кирил Петков.

Той допълни, че пътят към промяната ще продължи години, но ако бъде спазван този принцип, тя ще бъде постигната.

Във връзка с твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в доклада на АДФИ за строителството на АМ "Хемус" не са открити нередности, Петков посочи: "Бойко Борисов чете този доклад, както дяволът евангелието."

ГЕРБ поема курс към избори, няма да подкрепя кабинет с трети мандат

ГЕРБ поема курс към избори, няма да подкрепя кабинет с трети мандат

За третия мандат няма с кой да преговаряме

"Много добре се казва в доклада, на 19-а страници, че ценообразуването е много надвишено, а в заключенията са, че Законът за обществените поръчки е нарушен. Този доклад всъщност очертава доста сериозни проблеми с цялото строителство", допълни премиерът в оставка.

Във връзка с обвиненията, че е купувал депутати, той изтъкна, че неуспехът да бъдат събрани 121 депутати в подкрепа за съставяне на нов кабинет с първия мандат, връчен от президента Румен Радев, е най-голямото доказателство, че не ПП не са били готови да правят търговия с никого и най-вече със собствените си принципи.

Румен Радев няма да бърза: Има още работа

Румен Радев няма да бърза: Има още работа

Причината – трябвало да бъдат приети закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост

"Не знам дали знаете, но, отивайки при г-н Борисов с пурата, вие отивате все едно при някой от Сицилия. Така че, да кажеш на такъв човек: "Аз съм смел, искам да застана с "Продължаваме промяната" и ще се отрека от стария модел"... Въпросът е, че тези хора вкарват страх в техните депутати и дори част от депутатите осъзнаваха, че грешният път е пътят, който техните лидери сочат, те искат да бъдат част от промяната, въпросът е, че просто не им стиска да вземат правилното решение", каза още Петков.

Той се надява в следващия парламент ПП и коалиционните им партньори да имат 140 народни представители. Кирил Петков смята, че ще са им необходими сигурно 20 000 съмишленици, за да променят системата, с позициите й в местната власт и всички служби в цялата страна.

"Продължаваме промяната" връща мандата неизпълнен

"Продължаваме промяната" връща мандата неизпълнен

ПП са събрали 117 депутата, разчитат на останалите 4 на следващите избори