Няма никакви причини и основания аз да се оттеглям като член на правния съвет на президента Румен Радев. Това заяви пред bTV Борислав Цеков, директор на Института за модерна политика.

Преди месеци от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глобиха члена на Комисията за борба с дискриминацията Петър Кичашки и члена на правния съвет на президентството Борислав Цеков с 10 хил. лв. Санкцията бе за използване на личните данни на хора, които не са дали разрешение за това, като подкрепящи рефернедума на Слави Трифонов.

От ДБ искат президентът да уволни Цеков и Кичашки

От ДБ искат президентът да уволни Цеков и Кичашки

Поводът - стари скандали

Борислав Цеков заяви, че той съди Комисията за защита на личните данни за незаконно взето решениe. Причината - той и Петър Кичашки не са били призовани или уведомени, както и не им е дадена възможност да представят възражения по санкцията.

Глобата от Комисията за защита на личните данни беше поводът както депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, така и извънпарлементарната политическа формация Демократична България да поискат президентът Радев да освободи Цеков и Кичашки. Искането за тяхната оставка бе по време на дебатите, преди да бъде отхвърлено ветото на държавния глава върху Закона за личните данни.

Борислав Цеков определи атаката срещу него като опит да му затворят устата

Борислав Цеков определи атаката срещу него като опит да му затворят устата

Десислава Атанасова тиражирала лъжи, смята Цеков

В списъците с имена и лични данни бяха засегнати и журналистите от bTV Канна Рачева и Мария Цънцарова, които не са знаели, че техните лични данни са ползвани в тази подписка.

Обяснението на Цеков е, че по време на събирането на подписи за референдума през 2016 г. техни недоброжелатели са вписали в подписката чужди данни, за да дискредитират инициативата им. Проблемът е, че гражданите не са длъжни да представят личната си карта при участие в такива подписки, коментира директорът на Института за модерна политика.

По думите на Цеков депутатът от ГЕРБ е била подведена от неверни публикации. Като неверно твърдение той определи, че двамата с кичашки били осъдени за злоупотреба с лични данни. "Осъждане няма и не може да има, защото няма нито наказателни дела, нито каквото и да било, а става дума за едно административно производство", уточни Цеков.