От политическа формация "Демократична България" настояват президентът Румен Радев да уволни Борислав Цеков и Петър Кичашки.

Мотивът на дясната формация е потвърждението на Софийския административен съд на постановление на Комисията за защита на личните данни. С това постановление се налагат глоби на двамата за злоупотреба с данните на гражданите при събиране на подписи за регистриране на инициативен комитет за референдума през 2015 г.

Борислав Цеков определи атаката срещу него като опит да му затворят устата

Борислав Цеков определи атаката срещу него като опит да му затворят устата

Десислава Атанасова тиражирала лъжи, смята Цеков

Припомняме, часове по-рано в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху Закона за защита на личните данни. С този закон се създава опасност и за журналистите, които могат да бъдат обвинени за боравенето с лични данни в своите разследвания.

От ДБ уверяват, че имената на двамата, чийто оставки искат, са нашумели след множество сигнали за непрозрачното усвояване на т.нар. медийни пакети от по 40 000 лв. Парите бяха от бюджета и бяха предназначени за информационна кампания във връзка с референдума "за" и "против" електронното гласуване.

Тогава няколко новорегистрирани инициативни комитета насочиха тези средства към сайта "Хаштаг", припомнят от ДБ.

Част от членовете на тези сдружения се оказаха свързани с "Институт за модерна политика", чийто основател и ръководител е бившия царски депутат Борислав Цеков. Собственик на "Хаштаг" е съпругата на член от ръководството на института Петър Кичашки. Тогава сайтът "Хаштаг" се оказа бенефициент на над 20% от всички пари в информационната кампания за референдума през 2015 г.

Въпреки скандала и отказа на ЦИК да одобри част от договорите на сайта "Хаштаг", в крайна сметка голяма част от публичните средства, останаха при медията, пишат от ДБ.

Малко по-късно имаше сигнали от граждани за това, че личните им данни са в списъци с поддръжници на определени политически формации, а те не са изразявали съгласие за това.

Въпреки скандалите президентът Радев назначи Цеков в своя Правен съвет, а Кичашки - в Комисията за защита от дискриминация, пишат от ДБ.