снимка: emaxpress
Първо питаме ЕК за това, което смятаме да правим. Питаме, за да не стане грешка. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Яне Янев относно цялостната кадрова политика на правителството, свързана с налагане на лустрационни ограничения.

Всички законодателни инициативи на правителството ще бъдат съобразени с основния закон, категоричен бе министър-председателят.

Той припомни, че в началото на своето управление ГЕРБ са забранили бивши агенти на ДС да са председатели на парламентарни комисии, но Конституционния съд е отменил това решение.
"Никой не може да бъде преследван заради своите убеждения", коментира Бойко Борисов.

ГЕРБ сама е наложила кандидатите й за общински съветници и депутати да декларират своята принадлежност към бившата ДС. Изключение е направено само за нашия кандидат в Бургас Божидар Димитров, за което аз съм поел своята лична отговорност, заяви
премиерът.

Бившата ДС контролира прехода и все още го контролира, убеден е лидерът на РЗС. Янев изтъкна, че няма данни за законодателни инициативи бивши агенти да не заемат държавни постове. РЗС иска лустрационните принципи да бъдат така направени, че КС да не ги отменя.

Тодор Великов от РЗС попита Борисов кога е напуснал БКП, поради какви причини. Председателят на НС Цецка Цачева заяви, че няма да допусне въпроса му, но Великов заяви, че като депутат и гражданин може да пита премиера всичко. Великов попита още, дали Борисов е бил агент на ДС.

БСП не искаха да ме приемат, не ме искаха, отговори Борисов. Ако ме бяха оставили главен секретар, сигурно още щях да марширувам по плаца, каза той и допълни, че никога не е бил част от ДС.
Борисов заяви, че ако от РЗС му задават още подобни въпроси по време на парламентарен контрол, то той вместо отговор ще мълчи 3 минути, колкото и времето за отговор.