Премиерът Бойко Борисов смята, че действията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за проверка на бензиностанциите за картелно споразумение и на рафинерията "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение са в унисон със съмненията на правителството. Борисов направи коментара си при завръщането си от Израел.

Той коментира, цитиран от „24 часа”, че юни месец са сезирали КЗК, след като са „направили доста действия по бензиностанциите и митническите складове”.

Припомняме, че проверката на КЗК е установила, че у нас има картел на пазара на горива.

Регулаторът започва производство срещу седем дружества: „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД. Причината е, че тези компании са се договаряли за цените, по които да продават горивата.

КЗК откри картел на пазара на горива у нас

КЗК откри картел на пазара на горива у нас

Регулаторът започва производство срещу 7 дружества

Борисов поздрави КЗК за решението, което е в унисон със съмненията на правителството.

Премиерът се пошегува, че комисията действала, след като видяла новите действия на правителството. Той уточни, че това е шега, тъй като КЗК е независим орган.

Борисов подчерта, че сега започват проверки, които ще бъдат много обстойни, тъй като става въпрос за публични компании, допълва Дарик. Бойко Борисов предупреди, че сега всички трябва да са много внимателни в изказванията си по тях, защото ако се докаже, че има картел санкциите са огромни.

„Много внимателно човек трябва да си пести думите, защото имат и много могъщи адвокати”, предупреди той.

Борисов коментира и казуса „Банско”. Според него еколозите и собствениците на Банско имат лични проблеми помежду си. Затова той се зарече, че няма да допусне те да се лепят на правителството.

„Соколите са много важно нещо. Дадохме 6 млн. да защитим дърдавеца и забавихме „Хемус” да се излюпят щъркелчетата”, коментира Бойко Борисов. Навсякъде били направени тунели за костенурки.

Борисов подчерта, че толерира всички, които искат да запазят екологията. Личните отношенията между собствениците на Банско и екоорганизациите създавали шум. Бойко Борисов изтъкна, че не иска правителството да бъде замесвано. Затова им дал последен шанс да направят публичен дебат, а не да си „бият каските”.

По думите му ако трябвало концесията щяла да се преразгледа. „Не мога да допусна, че на някой олигарх се дава нещо даром в държавата", отсече Борисов.

Относно заплахите на част от партиите в Реформаторския блок да не подпишат анекса към коалиционното споразумение, Борисов призова реформаторите първо да видят себе си. Той предупреди, че проблемът е ГЕРБ да не рече да не подпише. Бойко Борисов призна, че преди две седмици това е щяло да го вълнува, но вече не го.