Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна среща на лидерите на Европейската народна партия.

Държавните и правителствени ръководители и партийните лидери от ЕНП от всички държави-членки обсъдиха предложения от ЕК План за възстановяване на Европа, който ще бъде във фокуса на предстоящия Европейски съвет този петък.

В рамките на днешната видеоконференция бе обсъдена обща позиция на ЕНП по отношение на Плана.

Пред своите колеги от ЕНП Борисов благодари на Урсула фон дер Лайен за усилията, които тя и ЕК са вложили в изготвянето на Плана.

ЕС с план за 1 трлн. евро за възстановяването на Европа след кризата

ЕС с план за 1 трлн. евро за възстановяването на Европа след кризата

Вирусът уби най-малко 172 000 души в Европа и постави икономиката в дълбока рецесия

"Планът за възстановяване на Европа е изключително балансиран и отговаря на хуманитарните и икономическите предизвикателства пред Съюза вследствие на пандемията от COVID-19. Важно е обаче Планът да е съобразен с актуалното състояние на европейските икономики", подчерта българският премиер.

Той изрази своето удовлетворение от предложението за нова Многогодишна финансова рамка, в която се запазва подкрепата за кохезионната и общата селскостопанска политика и в същото време се предвиждат повече европейски средства по въпросите на миграцията и сигурността.

"Винаги съм отстоявал позицията, че инвестиция в охраната на външните граници на ЕС е инвестиция в общата сигурност на Европа", изтъкна още Борисов.

ЕС заделя 100 млрд. евро срещу безработицата и защитата на работните места

ЕС заделя 100 млрд. евро срещу безработицата и защитата на работните места

Помощ под формата на заеми при "благоприятни условия"