Напълно подкрепям позицията на американския президент Барак Обама. Трябва да се действа, а не само да се говори. За да бъдат решени проблеми като глобалното затопляне, всяка държава трябва да бъде съпричастна към тях.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на участието си в 15-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата и 5-ата сесия на срещата на страните по Протокола от Киото в Копенхаген.

Обама навит и на споразумение с дефекти.
                                    Още...

Според българския премиер подписването на споразумението не е най-важното. Този процес трябва да продължи, а не да завършва само с подписването на споразумението или с договаряне между държавите.

Големи държави замърсителки поставят условия, но България също има такива, съобщи още премиерът.

Поддържам тезата от Брюксел- ще дадем повече пари през следващите години, защото сме солидарни с тези проблеми, а и тепърва в България ще има икономически растеж, допълни Борисов.

Сумата, която България ще предостави е символична на фона на седемте милиарда евро, какъвто е общият принос на Европейския съюз към климатичните мерки за държавите с развиваща се икономика, но така изразяваме нашата солидарност, категоричен е премиерът.

Той допълни, че страната ни ще участва активно, като партньор, в процесите, които се случват в глобален план.

В състава на правителствената делегация за участие в конференцията по климата в Копенхаген са министърът на външните работи Румяна Желева и министърът на околната среда и водите Нона Караджова.