Българският и гръцкият премиер Бойко Борисов и Алексис Ципрас декларираха политическата подкрепа за завършване на проекта за интерконектор Гърция-България.
Декларацията бе подписана по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел в присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от Министерския съвет.

Интерконекторът България - Гърция да е готов до 2020 г., очаква Петкова

Интерконекторът България - Гърция да е готов до 2020 г., очаква Петкова

Това означава сигурност на доставките, конкурентни цени и съответно конкурентни икономики

В документа се подчертава, че страните подкрепят амбициозния график за изпълнение на дейностите по проекта. Съгласно декларацията се предвижда строителните работи по газопровода Гърция-България да започнат до края на 2018 г.

Интерконекторът следва да бъде въведен в експлоатация през 2020 година. Тогава се очакват и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод. Борисов и Ципрас ще следят отблизо изпълнението на дейностите по проекта, за да се осигури своевременното му реализиране.

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България, Сърбия и Унгария гарантират енергийната сигурност в региона

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически проект за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона на Югоизточна Европа.

Изграждането му ще осигури на Европа природен газ от допълнителни източници, по-специално от каспийския регион през Транс-Адриатическия газопровод, както и втечнен природен газ от Гърция.

Стартират обществена поръчка за 145 млн. евро за газовия интерконектор с Гърция

Стартират обществена поръчка за 145 млн. евро за газовия интерконектор с Гърция

Основен елемент в политиката на двете правителства за диверсификация на източници и маршрути на природен газ в региона

Интерконекторът Гърция-България е сред седемте приоритетни за ЕК проекта, включен е в инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC).
Реализацията на газопровода ще допринесе за свързване на енергийните пазари, ще увеличи конкуренцията и ще гарантира сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа, убедени са политиците от двете страни.