"С огромно удоволствие Ви поздравявам с избирането на поста Председател на Европейския парламент.
Радвам се, че имам шанса да ви познавам и възможността да разговарям с Вас и да науча много от политик от световна величина и човек с огромен опит, морал и ерудиция, зареден с идеи и виждания за развитието на Европейския съюз и утвърждаването на демокрацията в Европа".

Това се посочва в писмо до новоизбрания председател на ЕП Ханс- Герт Пьотеринг, изпратено от кмета на София Бойко Борисов.

"Като кмет на единствената крепост, незаета от социалистите в България - София, вярвам, че вашето избиране на този пост ще ускори процесите на демокрация и в нашата страна, а принципите на местното самоуправление и децентрализацията ще завоюват все по- голямо място в България", се посочва още в писмото на столичния градоначалник.

В него Борисов отправя молба за съдейстие по въпроса за 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, като посочва, че през цялата си експлоатация те са били непрекъснато модернизирани и направените експертизи и проучвания сочат, че са напълно безопасни и годни за работа.

„Със затварянето им България загуби ролята си на енергиен лидер на Балканите, нещо повече - вместо да изнася електрическа енергия и да развива икономиката си, на страната ни ще се наложи да внася електрическа енергия, заявява още Борисов.