Българският министър-председател ще апелира споразумението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и ЕС да изплати останалата част от договорените средства. За това той ще търси подкрепата на Италия и Австрия.

Борисов потвърди пред медиите в Брюксел, че ще продължи да настоява на българската позиция по въпроса за бежанците в Европа - затваряне на външните граници, изграждане на центрове и вторичното разпределение вътре в съюза с отчитане на интереса на държавите на първа линия.

Борисов не дава трасе за връщане на мигранти у нас

Борисов не дава трасе за връщане на мигранти у нас

За това ще настоява пред Съвета по миграция на ЕС

Борисов иска и да се изгради тристепенна система за действие по подобие на метеорологичните кодове - жълто, оранжево и червено, с разчет за действие при автоматично влизане в сила. Няма значение, според Борисов, че в момента мигрантският натиск е спаднал, а практически при нас е нула. Автоматичното задействане на кодовете е, за да се спестят ненужните и много срещи, на които вече е присъствал Борисов.

Борисов поздравен от Макрон, Конте и Ципрас за темата Миграция

Борисов поздравен от Макрон, Конте и Ципрас за темата Миграция

Дори говорил същото като Конте, но през 2015 година

По въпроса как ще убеди европейските лидери да подкрепят един такъв план, Борисов заяви, че ще търси подкрепата на Италия и Австрия, като според него положителната оценка на Себастиян Курц за българското европредседателство дава основания за оптимизъм в тази посока. Според премиера обаче България не е хипотеза да обсъжда изобщо двустранни споразумения, каквито поиска германският канцлер Ангела Меркел за договорено връщане на регистрирани мигранти. Припомняме, днес гръцкият премиер Ципрас заяви, че е склонен да обсъжда такова споразумение.

Орбан подкрепя позицията на Борисов за мигрантите в ЕС

Орбан подкрепя позицията на Борисов за мигрантите в ЕС

Унгарският премиер ще запознае лидерите на страните от Вишеградската четворка

По думите на премиера обаче българската позиция е ясна и твърда и след като в продължение на шест месеца тя е обяснявана, сега той ще иска да чуе от останалите евролидери какъв друг план те ще предложат. "Ние сме предложили компромисите, по които шест месеца сме работили", заяви Борисов и допълни, че очаква конкретен план.

"Всички лидери са категорични, че българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно. Положихме огромни усилия да бъдат решени проблемите с миграцията. Всички дават за пример добре охраняваната българска граница с Турция и казват, че се справяме прекрасно", каза още премиерът Борисов.